Щоб густе та красиве: від чого залежить стан волосся і як зробити його здоровим

01.09.2020
Щоб густе та красиве: від чого залежить стан волосся і як зробити його здоровим

Випадає волосся? Порадьтеся з фахівцем! (Фото з сайта newsdaily.org.ua.)

Часті фарбування і гаряче повітря — підступні вороги

Волосся — один з атрибутів краси. Як жіночої, так і та чоловічої. Проте воно може сіктися, рідшати, втрачати блиск та красу. Велике занепокоєння викликає випадіння волосся.
 
 
Якщо після розчісування на гребінці залишається дедалі більше волосин, слід з’ясувати, в чому причина. Лікарі часто пов’язують втрату волосся зі стресами та браком вітамінів. Однак це лише частина правди.
 
Причинами облисіння можуть стати гормональна перебудова організму, порушення функції щитоподібної залози, зниження імунітету, дефіцит заліза, результат вживання ліків.
 
А також захворювання шлунково-кишкового тракту й навіть забруднена атмосфера. Великою мірою стан волосся залежить від щоденного догляду за ним.
 
Густину волосся визначає кількість волосяних фолікулів, а це залежить від генетики. Багато фахівців переконані: зробити волосся густішим не допоможе жодне лікування.
 
Окрім таких радикальних методів, як його пересадка. В середньо­му волосяний покрив голови складається з 100—150 тисяч фолікулів, у яких волосся розвивається і росте.
 
За нормальних умов ми втрачаємо за день до 100 волосків. Проте безліч причин уповільнюють ріст, стоншують волосся і зумовлюють його випадіння. Найбільш небезпечні «агресори» — часті фарбування і термообробка.
 
«Наше волосся на 97% складається з кератину — білкової речовини, що містить сірку. Якщо у вашому раціоні мало білка, волосся стає рідким і тьмяним. Вирішальне значення має якість білка, — наголошує столичний лікар-терапевт Ірина Кравченко.
 
— Пісне м’ясо і рибу слід доповнювати продуктами з цільного зерна, овочами і фруктами. Яскравість кольору волосся забезпечує цинк. Блиск волосся залежить від кількості сірки в нашому організмі. Аби поповнити організм сіркою, слід з’їдати щотижня 3—4 яйця. Тож перейдіть на збалансоване харчування. Для росту волосся корисні також морська риба, телятина, шпинат, гранат, оливкова олія». 

Щоб волосся не ламалось — їжте сир

Лікарі-трихологи — фахівці зі здорового волосся — звертають увагу на масаж шкіри голови. Це — найкращий засіб проти випадіння волосся. Він також добре діє як профілактика облисіння.
 
Звісно, вдатися до послуг масажиста може не кожен, однак можна навчитися самомасажу голови. Його бажано проводити після кожного миття волосся, а також у вільний час.
 
Якість волосся залежить від кровообігу шкіри голови, тобто від живлення. Енергійно вдавлюйте шкіру зігнутими пальцями — це позитивно вплине на кровопостачання. Систематичний самомасаж дає чудові результати.
 
Миття голови має не тільки гігієнічні, а й косметичні цілі. Правило тут одне — волосся треба мити стільки, скільки воно того потребує. Тим, хто часто використовує для укладання волосся гелі, лаки, муси, потрібно мити голову кожного дня, адже ці засоби обтяжують волосся, руйнують його.
 
Фахів­ці не рекомендують мити голову дуже гарячою або дуже холодною водою: оптимальна температура — 35—45 градусів. Користуватися феном надто часто не варто, від нього псується волосся. Бажано робити це в режимі холодного сушіння, тримаючи фен на відстані 40 см від голови.
 
«Важливо правильно користуватися засобами для миття та косметикою. Вибираючи шампунь, уважно читайте написане на етикетці. Вибирайте той, який підходить для вашого типу волосся. Не купуйте шампунь «для всіх типів волосся», — радить косметолог-перукар Алла Тараненко. — Після використання аналізуйте результати. Думка, що час від часу шампунь потрібно змінювати,  хибна. Засіб для миття, який вас повністю влаштовує, змінювати варто лише у разі, коли стан волосся погіршується».
 
Якщо ви хочете зміцнити волосся, вживаючи штучні вітаміни, обов’язково подивіться на список компонентів, наголошує терапевт Ірина Кравченко. Росту волосся сприяють фолієва кислота, селен, цинк, залізо, кремній. Один із найважливіших — вітамін А, який поліпшує стан волосся, запобігає ламкості. Вітамін А є в абрикосах, моркві, вершковому маслі, сирі та багатьох інших продуктах. 

Головне — не скільки випадає, а скільки відросло

При розчісуванні волосся зникають бруд, лупа, пил, вентилюється шкіра голови, вичісується відмерле волосся. Робити його бажано двічі на день — вранці й увечері по 3–5 хвилин.
 
Краще користуватися гребенем, особливо якщо волосся густе. При кожному розчісуванні проводьте щіткою по волоссю 100 разів. Для ефективності додайте кілька рухів: розчісуйте круговими рухами від скронь до верхівки, потім — від скронь до чола і потилиці.
 
Робіть зигзагоподібні рухи. Усе це поліпшить циркуляцію крові, прискорить засвоєння корисних мікроелементів корінням волосся.
 
Для боротьби з випадінням волосся використовують різні маски. Найпростіша з них — суміш ріпчастої цибулі з медом. Натерту цибулю змішують із медом у співвідношенні 4:1. Суміш втирають у коріння вимитого волосся.
 
Не переймайтесь надміру тим, що волосся випадає. Головне, кажуть лікарі, не те, скільки волосся випало, а скільки відросло. Розділіть волосся на проділ і подивіться, скільки нових волосків з’явилося.
 
Якщо мало, ідіть до лікаря-трихолога. Лікування залежить від діагнозу: дифузне (по всій голові) чи локальне облисіння. У будь-якому разі лікар призначить лікувальні або косметологічні процедури.
 
Серед найпоширеніших такі:
 
— причісування лазерним гребінцем, який поліпшує обмін речовин у коренях волосся;
— мезотерапія — ін’єкції у шкіру голови на основі вітамінів групи В, біотину, амінокислот і антиоксидантів;
— озонотерапія — вплив імпульсним струмом і електростатичним полем.
 
Звісно, ці процедури доступні не скрізь, але лікар може порадити інші ліки. Лікувальні спреї і лосьйони — не панацея. Багато з них справді ефективні, але доти, доки їх використовують. Нормальне волосся не потребує особливого догляду, однак слід підтримувати його в належному стані. І воно віддячить вам красою. 
 
 
Мирослава КРУК