У країні і всьому світі: Польща святкує 40-річчя Незалежної профспілки «Солідарність»

01.09.2020
У Польщі святкують 40-ву річницю створення Незалежної профспілки «Солідарність».
 
 
Під час урочистостей у неділю, 30 серпня, на терені Щецінської судноверфі голова профспілки Пйотр Дуда наголосив, що найважливішим постулатом страйкарів у 1980 році було створення незалежних профспілок.
 
«Це — заповіт усіх, хто боровся у 1980 році, сьогоднішні врочистості — це наша повага до ідеалів та цінностей, які «Солідарність» несла у 80-му році і продовжує до сьогодні. Це — символ поваги до всіх безіменних, котрі боролися за клаптик свободи. А таким клаптиком свободи був постулат про створення Незалежної самоврядної профспілки «Солідарність», цитує його слова Польське радіо.
 
Недільні врочистості вшановують річницю підписання так званих Серпневих порозумінь між представниками страйкарів Ґданської корабельні та комуністичної влади.
 
В останній день літа 1980 року одним із головних досягнень була згода на створення незалежних профспілок, які мали захищати права працівників і брати участь у визначенні заробітної плати, поліпшенні умов праці, служби охорони здоров’я.
 
Також влада погодилася обмежити цензуру та повернути на роботу учасників страйків 1970-го і 1976 років.
 
Унаслідок підписання Серпневих порозумінь для комуністів почався період випробування через стрімкий розвиток Незалежної самоврядної профспілки «Солідарність». Цей період закінчився падінням комуністичних режимів у Східній Європі та розпадом СРСР.
 
Історичну подію відзначають і в інших країнах. По всьому світу логотип «Солідарності» за допомогою проєкторів висвітлюють на сорока різних об’єктах. Зокрема, це фігура Христа у Ріо де Жанейро, Ніагарський водоспад та один із мостів у Будапешті.
 
29 серпня з нагоди 40-річчя підписання Серпневих угод та створення «Солідарності» у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі встановили кільканадцятиметровий монумент, присвячений незалежницькому руху, — повідомив в ефірі Польського радіо 24 віцеміністр закордонних справ Шимон Шинковський вель Сенк.
 
За його словами, втілення цього проєкту в життя затрималося через епідемію коронавірусу.
 
«На осінь ми плануємо відкриття великого, кільканадцятиметрового логотипу «Солідарності» у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Цей пам’ятник буде першим настільки великим експонатом на терені штаб-квартири. Його відкриття восени супроводжуватиметься концертом польського рок-гурту Lombard разом із візуалізацією, що нагадуватиме про спадщину «Солідарності». Якщо цього не вдасться зробити наживо, акція буде проведена онлайн».
 
Нагадаємо, 31 серпня 1980 року на Ґданській верфі, після понад двох тижнів страйків, було підписано угоду між представниками страйкового комітету на чолі з Лехом Валенсою та урядовою комісією на чолі з Мечиславом Яґельським.
 
Влада згодилася виконати 21 вимогу, зокрема дозволити створення незалежних самоврядних профспілок. Таким чином було створено «Солідарність», зареєстровану 24 жовтня.
 
У найближчі дні найбільші світові газети опублікують статті, присвячені «Солідарності». У рамках акції «Розповідаємо про Польщу світові — польська «Солідарність» опублікують тексти, авторами яких, серед інших, є прем’єр Матеуш Моравєцький, професор Войцех Рошковський та американський історик, професор Тімоті Снайдер.
 
Статті будуть опубліковані, зокрема, у Швеції, Франції, Іспанії, Алжирі, Великій Британії та у Литві. Статті, написані в рамках проєкту «Розповідаємо про Польщу світові — польська «Солідарність», доступні на інтернет-сторінці www.solidarnosc40.pl