На шляху до зростання: як грають і виграють клуби нижчих ліг у кубкових матчах

01.09.2020
На шляху до зростання: як грають і виграють клуби нижчих ліг у кубкових матчах

У слобожанському дербі — між «Альянсом» i «Металістом-1925» — сильнішими виявилися представники Сумщини. (Фото пресслужби ФК «Альянс».)

Під час тритижневої перер­ви, котра виникла в елітному чемпіонаті країни одразу після його початку, епіцентром життя вітчизняного клубного футболу став Кубок України.
 
 
На старт другого за рейтингом національного турніру вийшли 13 команд першої ліги, 23 колективи другого дивізіону та два клуби з аматорським статусом.
 
 
Переважна більшість учасників першого попереднього етапу КУ-2020/2021 свої матчі вже зіграла. Останніми ж свої стартові кубкові поєдинки зіграють команди, для котрих минулий сезон тривав найдовше.
 
На фініші попереднього сезону запорізький «Металург» та рівненський «Верес» опинилися в числі клубів, котрі грали стикові матчі за право участі в першій лізі.
 
За їхніми підсумками вийшло так, що «металурги» (програли друголіговому «Альянсу») та рівненці (переграли «Черкащину» з Д-1) помінялися своїми прописками. 
 
Водночас Кубок країни дає таким командам можливість для очної зустрічі. Утім на першому попередньому етапі їхні шляхи розійшлися. Перш за все тому, що під час жеребкування стартового етапу організаторами турніру (з огляду на коронавірусні обмеження) використовувався географічний принцип.
 
Тож розпочнуться кубкові баталії для запорізького «Металурга» протистоянням із сусідами з Донеччини — краматорським «Авангардом», а футболісти «Вереса» здійснять не надто далекий виїзд до Черкас у гості до «Дніпра».
 
Зрештою, перший попередній етап нового розіграшу КУ — такий собі регіональний відсів iз визначенням кращих кубкових достойників.
 
Напевно, статус найбільш рейтингового поєдинку цього раунду була дуель першолігових представників Слобожанщини — «Альянсу» з Липової Долини та харківського «Металіста-1925».
 
Попри те, що один із цих колективів у минулому сезоні ще фігурував серед учасників другої ліги, кращими на старті нового футбольного марафону виглядали саме новачки Д-1.
 
Засмучені невдалою спробою підвищитися в класі, керівники «Металіста-1925» змінили в команді головного тренера, проте дебютний поєдинок Валерія Кривенцова на посаді очільника харківського клубу завершився поразкою «альянсівцям» — 0:2. Цікаво, що ранньої невдачі в Кубку країни зазнала й інша команда з Харкова.
 
ФК «Метал» лише нещодавно опинився в числі професіональних колективів України, однак саме його називають наступником зниклого «Металіста».
 
Імениті в недалекому минулому футболісти, а нині молоді наставники — Олександр Кучер, Олександр Призетко та Андрій Дикань — мають швидко вивести амбітний колектив на високий рівень.
 
Проте наразі їхня команда лише робить свої перші кроки, а програний кубковий поєдинок (1:3) проти новачка першої ліги — «ВПК-Агро» з Магдалинівки, що на Дніпропетровщині, — невід’ємний атрибут професіонального зростання. 
 
Дебютною ареною національний Кубок став для ще однієї відродженої команди. Після семирічного небуття на футбольній карті України знову з’явився «Кривбас».
 
Президент України Володимир Зеленський доклав чимало зусиль для того, аби на його малій батьківщині знову з’явилася «червона» команда з багаторічними традиціями.
 
А постав «Кривбас» на базі іншого криворізького клубу — друголігового «Гірника», від якого відродженій команді дісталося все, окрім назви.
 
Привертає до себе підвищену увагу й інший учасник чемпіонату в другій лізі — львівські «Карпати». Відмовившись продовжувати боротьбу в прем’єр-лізі, «біло-зелені», схоже, вирішили «обнулитися» й розпочинають новий сезон у статусі скромної команди другої ліги. 
 
Нинішні ж можливості знаного представника міста Лева минулого «уїк-енду» чітко окреслив «Епіцентр» із Дунаївців. Колектив учорашніх аматорів із Хмельниччини, котрий сьогодні має підтримку потужного спонсора, на своєму полі забив команді Любомира Вовчука чотири «сухі» м’ячі.
 
При цьому зірковий вихованець «Карпат» Олег Лужний узагалі дивується ситуації, що склалася навколо іменитого клубу після купівлі Олегом Смалійчуком половини його акцій.
 
«Політика нового співвласника «біло-зелених» абсолютно незрозуміла. Купити клуб, аби його потім потопити!? Дивна поведінка», — наголошує Лужний, додаткового акцентуючи увагу на появі в першому попередньому раунді КУ іще одних «Карпат» — аматорів із Галича (Івано-Франківська область), які зазнали мінімальної поразки (1:2) від тернопільської «Ниви».