Українська збірна готується до дебюту в елітному дивізіоні Ліги націй

01.09.2020
Українська збірна готується до дебюту в елітному дивізіоні Ліги націй

Після вдалого старту в бельгійському «Андерлехті» Богдан Михайличенко отримав дебютний виклик до лав української збірної. (Фото з сайта sport.24tv.ua.)

Після догравання клубного сезону на тлі карантинних обмежень черга дійшла і до збірної — підопічні Шевченка 3 та 6 вересня у рамках Ліги націй проведуть свої перші у 2020 році матчі.
 
 
Нагадаємо, що у березні «синьо-жовті» планували провести підготовчий збір до Євро-2020 (зі спарингами проти Франції і Польщі), але цим планам завадила коронавірусна пандемія, ЧЄ ж перенесли на наступний рік.
 
 
«Збірна не бачилась 9 місяців, тому дякую клубам, які дали можливість провести цей міні-збір та попрацювати з командою тактично. Однозначно, будемо відсіювати гравців із розширеного списку, заявку із 25 футболістів ми маємо подати 31 серпня», — пояснив своє рішення головний тренер.
 
Проте через травми не всі 36 гравців доїхали до табору збірної: через пошко­дження у Києві залишились динамівці Денис Попов, Артем Шабанов, Віталій Буяльський та Володимир Шепелєв, не зіграє і представник угорського «Ференцвароша» Олександр Зубков.
 
На заміну травмованим у збірну довикликали молодих центральних захисників «Динамо» і «Шахтаря» — Олександра Сироту і Валерія Бондаря, а також новачка «Андерлехта» Богдана Михайличенка.
 
За словами наставника «синьо-жовтих», Ліга націй, у якій цього року Україна зіграє в елітному дивізіоні А, — важливий турнір, але він розглядається штабом збірної як підготовка до більш важливого наступного року. 
 
«Ми граємо з хорошими суперниками. Але я більше розглядаю цей турнір як підготовку до наступного року. Він важливіший, починається відбір на чемпіонат світу, чекає чемпіонат Європи. Це більш важливі турніри. Однак Ліга націй — престижні змагання, і було б великим престижем залишитися в елітному Дивізіоні А. Будемо за це сильно боротися. Але я не бачу великих проблем, якщо у нас буде негативний результат, хоча на це ми не налаштовуємося, а тільки на позитив. Наше завдання — показати хороший футбол», — додав Шевченко.
 
Про серйозність суперників (окрім Швейцарії та Німеччини, українцям буде протистояти Іспанія) заявив і капітан збірної Андрій Пятов.
 
«Ніколи не міг уявити, що збірна за рік проведе стільки матчів саме з топ-суперниками. Як не крути, кращої репетиції перед Євро не вигадаєш. Сподіваюся, наступного літа ми нарешті на ньому зіграємо. Буде цікаво на тлі топ-збірних подивитись на свій рівень. Ми повинні показати, що у нас дійсно є команда, а не індивідуальності», — розповів голкіпер.
 
Зазначимо, що Ліга націй — не лише перевірка власних сил перед відтермінованим Євро-2020, а й ще шанс отримати путівку на чемпіонат світу-2022, який пройде у Катарі.
 
Річ у тім, що відбір на «мундіаль» складніший, ніж на континентальну першість — прямі перепустки отримають лише переможці десяти відбіркових груп. Ще трьох щасливчиків визначать після стикових матчів.
 
Тут і може знадобитись ЛН — у плей-оф за чемпіонат світу зіграють усі другі місця відбіркових груп, а також два кращих переможцi квартетів Ліги націй із числа тих, хто не гарантував собі місце на світовому форумі чи у стикових матчах заздалегідь.
 
Відкриє новий сезон у Лізі націй наша збірна поєдинком у Львові, 3 вересня, проти швейцарців. А через три дні на команду Шевченка чекатиме зустріч iз німцями у Лейпцигу.