Президент Таджикистану Емомалі Рахмон вшосте претендує на переобрання

28.08.2020
Президент Таджикистану Емомалі Рахмон вшосте претендує на переобрання

Емомалі Рахмон керує Таджикістаном з 1992 року.

Емомалі Рахмона знову висунули кандидатом на пост глави держави. Таке рішення ухвалили 26 серпня на з’їзді Федерації незалежних профспілок, повідомляє таджицька служба «Радіо «Свобода».
 
На сьогодні, крім Рахмона, висунуто ще чотирьох претендентів: Рустама Латіфзода — від Аграрної партії; Абдухаліма Гаффора — від Соціалістичної партії; Саіджафара Усмонзода — від Демократичної партії; Рустама Рахматзода (Кудратов) — від Партії економічних реформ. Очікується, що на початку вересня своїх кандидатів висунуть Комуністична партія і правляча Народно-Демократична партія.
 
Президентські вибори у Таджикистані відбудуться 11 жовтня цього року. Це вже шості президентські вибори в цій країні з часу розпаду СРСР. Із 1994 року президент Таджикистану обирається строком на сім років.
 
Кандидати в президенти повинні прожити в Таджикистані не менше 10 років, володіти таджицькою державною мовою, мати вищу освіту і бути не молодшими за 30 років.
 
На думку міжнародних спостерігачів, які моніторили хід попередніх виборів у Таджикистані, жодні з них не були демократичними, прозорими; не відповідали міжнародним стандартам. Усі суперники Емомалі Рахмона на попередніх виборах були фактично маріонетками, завдання яких — створювати видимість демократичності виборчого процесу.
 
Так, лідер Демократичної партії Таджикистану Саіджафар Усмонзод як свою виборчу програму проголосив: «Поліпшення життя населення, поліпшення умов діяльності підприємців і підтримка малозабезпечених громадян». Такі ж грандіозні програми і в інших «суперників» Рахмона.
 
В історії незалежного Таджикистану кожен раз переможцем на виборах ставав чинний президент республіки Емомалі Рахмон, який керує країною з 1992 року. У 2016 році в Конституцію тут внесли зміни, що закріпили за першою особою держави звання «Лідер нації» і право балотуватися необмежену кількість разів.
 
Крім того, вік кандидатів був знижений із 35 до 30 років, що дозволяє брати участь у нинішніх виборах синові Рахмона Рустаму Емомалі.