У Києві просто неба заспівають Людмила Монастирська, Євген Орлов та Ольга Кульчинська

28.08.2020
У Києві просто неба заспівають Людмила Монастирська, Євген Орлов та Ольга Кульчинська

Найупізнаванішою буде, напевно, Людмила Монастирська. (Фото з сайта musicseasons.org)

Уперше з початку карантину (а це вже 170 діб) у Києві в неділю 30 серпня можна буде всім бажаючим відвідати грандіозне дійство, назва якого за кілька років уже стала впізнаваною — Гранд-концерт «Зірки світової опери».
 
В історичному середмісті, на Софійській площі, завдяки проєкту авторства Анатолія Солов’яненка, публіка знову матиме щасливу можливість слухати open-air наших співаків, що стали окрасою кращих оперних сцен світу.
 
Українські зірки знаходять час і можливість між своїми гучними зарубіжними виступами на найвідоміших сценах у «Ла Скала», «Метрополітен-опера», «Ковент-Гарден» заспівати для України.
 
Почути бездоганно талановитих на одній сцені в один день та ще й безкоштовно — велика удача. Проєкт реалізують за підтримки департаменту культури КМДА та Національної спілки театральних діячів України. 
 
Найупізнаванішою буде, напевно, Людмила Монастирська. Міжнародні музичні оглядачі називають її, сопрано, спадкоємицею традицій Марії Каллас і Монсеррат Кабальє.
 
Примадонна Національної опери України, лауреат Національної премії ім. Шевченка, володар державної нагороди Італійської Республіки — ордена «Зірки Італії», народна артистка України — співає на найпрестижніших оперних сценах, зокрема в Мілані, Лондоні, Нью-Йорку та ін.
 
Колоритний і глибокий бас, якого оцінили на престижному міжнародному конкурсі Пласідо Домінго Operalia, лауреатом якого він став, — Євген Орлов. Співпрацює зі світовими оперними зірками Європи й Америки: Феруччо Фурланетто, Марією Гулегіною, Долорою Заджик, Ільдебрандо Д’арканджело, Мариною Поплавською, Оксаною Дикою і Людмилою Монастирською.
 
Виступатиме один із найвідоміших співаків-баритонів молодого покоління — Анатолій Бондаренко. Він навчався в Національній музичній академії України ім. П. Чайковського у Києві.
 
Лауреат численних міжнародних конкурсів, серед яких ім. М. Римського-Корсакова (Санкт-Петербург), ім. С. Монюшка (Варшава), фіналіст конкурсу BBC Singer of the World і володар призу за камерне виконання (Кардіф). Виступав на світових оперних сценах у Лондоні, Берліні, Мюнхені, Цюриху, Сіднеї, Нью-Йорку, Далласі, Буенос-Айресі. 
 
Оглядач The New York Times про дебют в опері La Bohеme ще однієї учасниці київського гранд-концерту Ольги Кульчинської писав: «...жвава, яскраво-голосиста українська сопрано Ольга Кульчинська була сліпучою Мусетою».
 
Співачка працює у королівському театрі Ла Монне в Брюсселі (Бельгія), а також в Opernhaus Zurich (Швейцарія). До цього працювала в операх Риму, Парижа, в кількох німецьких. 
 
Валентина Плужникова, поряд з іншими, — наймолодша учасниця гранд-концерту, володарка надзвичайно красивого й сильного мецо-сопрано.
 
Була фіналісткою та дипломантом міжнародного конкурсу вокалістів у Австрії — Internationaler Gesangswettbewerb Feruccio Tagliavini, потрапила у фінал знакового для вокалістів міжнародного конкурсу ім. Єви Мартон, отримавши дві нагороди: навчання в Мілані та участь в угорському фестивалі Bartok Plus Opera Festival, здобула звання лауреата та спеціальну премію Лючії Валентіні Террані на Міжнародному конкурсі Iris Adami Corradetti (Падуя, Італія).
 
Переможниця одного з найстаріших і найскладніших міжнародних вокальних змагань — конкурсу Tenor Vinas Competition в іспанській Барселоні. З цього сезону — на стажуванні в Metropolitan Opera.
 
У супроводі симфонічного оркестру та хору Київської Опери під батутою диригента Віктора Плоскіни виконуватимуть знамениті оперні хіти Моцарта, Доніцетті, Гуно, Масканьї, Верді, Россіні, Бізе, Оффенбаха, Лисенка. Знаменита скрипалька Богдана Півненко виконає легендарну «Мелодію» Мирослава Скорика у пам’ять про композитора.
 
Вхід вільний до посадкової зони з 17:30, із дотриманням маскового режиму.