Білорусь проти Лукашенка: протести тривають, влада повертається до насилля

26.08.2020
Білоруська опозиція не заспокоюється, а влада повертається до силових методів.
 
Так, у понеділок у Мінську заарештували членів президії Координаційної ради опозиції Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського. Також затримали голову страйкового комітету Мінського заводу колісних тягачів (МЗКТ) Олександра Лавриновича та голову страйккому заводу «Білоруськалій» Анатолія Бокуна.
 
Учасники пресконференції Координаційної ради опозиції тим часом наголошують, що опозиція не готувала жодного документа, який би озвучував наміри розриву відносин iз Росією.
 
«Останній політик у Білорусі буде той, який запропонує побудувати стіну між Росією і Білоруссю», — заявив проросійський представник ради Павло Латушко, ще раз підтверджуючи проросійську позицію зібрання. Наразі у Координаційній раді опозиції є близько 600 членів найстрокатішої політичної спрямованості. Люди продовжують вступати у раду.
 
У Мінську в неділю відбулась хода «Марш нової Білорусі», на яку вийшли близько ста тисяч людей — чергова супермасова акція без чітко висловлених політичних вимог і без визначених політичних лідерів.
 
Міністерство оборони Білорусі заявило, що в разі порушення порядку протестуючі матимуть справу з армією. Олександр Лукашенко, виступаючи в суботу на мітингу в Гродно, доручив iз понеділка закрити підприємства, що страйкують.
 
Акція солідарності з мешканцями Білорусі відбулася в неділю у Литві під назвою «Шлях свободи»: близько 50 тисяч людей вишикувалися в живий тридцятикілометровий ланцюг від Кафедральної площі у центрі Вільнюса до контрольно-пропускного пункту Мядінінкай на кордоні з Білоруссю. Пряму трансляцію заходу вів литовський портал Delfi.
 
В акції «Шлях свободи» взяли участь президент Литви Гітанас Науседа, міністр закордонних справ Лінас Антанас Лінкявічюс, експрезиденти Даля Грібаускайте і Валдас Адамкус.
 
Організатори акції закликали учасників одягтися в біле і червоне та принести червоно-білі квіти, за кольорами прапора Білоруської Народної Республіки. На Кафедральній площі в центрі Вільнюса о 19:00 підняли в небо повітряну кулю з 15-метровим біло-червоно-білим прапором.
 
Свою підтримку Білорусі висловили й інші країни Балтії. У Латвії сотні демонстрантів пройшли маршем уздовж кордону з Білоруссю, а потім вишикувалися живим ланцюгом у селі Піедруя на очах у білоруських прикордонників, дислокованих на іншій стороні річки Даугави. Живі людські ланцюги вишикувалися того ж дня в столиці Естонії Таллінні й уздовж знаменитого Карлового мосту в столиці Чехії Празі.
 
«Сюрреалістична картинка з Білорусі, — зазначає на цьому тлі французький телеканал LCI: президента Олександра Лукашенка зняли цього дня в бронежилеті й з автоматом Калашникова в руках у його резиденції в Мінську, поруч iз якою проходила протестна акція опозиції».
 
Кадри, на яких той «виставляє напоказ автомат», публікує на своєму сайті навіть «глянцеве» французьке видання «Парі Матч». Майже всі ЗМІ відзначають (без коментарів), що автомат білоруський диктатор навіщось видав iще й своєму 15-річному позашлюбному сину Колі.
 
Із цього приводу британська газета «Гардіан» зазначає: «Радники з питань пропаганди, найняті в Росії, намагаються продати ідею, нібито учасників протесту надихають «ідеали нацизму» і що ті намагаються зруйнувати країну». Ну зовсім як в Україні часів протестів проти Януковича.
 
Білоруську письменницю, лауреатку Нобелівської премії з літератури Світлану Алексієвич викликали у Слідчий комітет Білорусі як свідка у кримінальній справі, порушеній за фактом створення Координаційної ради опозиції. Вона планує відвідати Слідчий комітет. Як передає агенція «Інтерфакс», Алексієвич викликали на 26 серпня.
 
На цьому тлі дивне ставлення до подій у Білорусі теперішньої влади Євросоюзу. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що «у Європи немає намірів перетворити Білорусь на другу Україну», повідомляє агенція «Франс Пресс».
 
За його словами, в Україні «розбіжності між Європою і Росією вирішувалися стріляниною, насильством і дезінтеграцією української території, яка триває донині». Отакої, Україна виявилася винною у стрілянині та дезінтеграції своєї території?..
 
Боррель, проте, зазначив, що наразі проблема народу Білорусі полягає не «у виборі між Росією і Європою», а в тому, щоб домогтися свободи, тому ЄС необхідно продовжувати діалог iз президентом Білорусі Олександром Лукашенком.