На Черкащині в опорних лікарнях відремонтують вісім приймальних відділень

21.08.2020
На Черкащині готова до вікриття ще одна амбулаторія, загальною площею понад 320 кв. м.  Цього разу — в селі Дмитрушки Уманського району.
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській облдержадміністрації, її будівництво розпочали два роки тому.
 
Амбулаторію групової практики збудували за 8 мільйонів 845 тисяч гривень.
 
«Будівництво цього об’єкта в 2018-2020 роках фінансували з державного бюджету — 7 мільйонів 960 тисяч грн та місцевого бюджету — 885 тисяч гривень.
 
Проєкт реалізували за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості.
 
До речі, не так давно у Шевченковому краї відкрили амбулаторію і в Набутівській ОТГ Корсунь-Шевченківського району. Її збудували за рік, вартість робіт — майже 9 мільйонів гривень. Із них 10 % спрямували з бюджету ОТГ. 
 
А всього в Черкаській області запрацювали вже шість сучасних амбулаторій. Загалом до кінця року планують здати в експлуатацію всі 44 такі об’єкти.
 
Тепер на Черкащині збираються відремонтувати вісім сучасних приймальних відділень. На ремонти та придбання обладнання спрямують 64 млн грн. 
 
За словами голови Черкаської ОДА Романа Боднара, приймальні відділення облаштують у кожній опорній лікарні.
 
Йдеться про Черкаську обласну, Золотоніську районну, Смілянську міську, Корсунь-Шевченківську центральну районну, Канівську багатопрофільну, Звенигородську центральну та Уманську міську лiкарнi.
 
«Реалізація проєкту покликана покращити логістику доставки пацієнтів і зменшити час на підготовку до оперативного втручання чи інтенсивної терапії», — наголошує Роман Боднар.
 
Він говорить, що це будуть типові приймальні відділення, куди  доставлятимуть пацієнтів із гострими станами або прийматимуть тих, хто звертається самостійно. Працюватимуть цілодобово.
 
Сюди придбають сім комп’ютерних томографів, сім комплектів для проведення ендоскопічних обстежень та один ангіограф, аби пацієнти отримували діагностику без зволікань.
 
Крім того, завдяки спецзв’язку лікарі зможуть підготуватися до прийому пацієнтів у той час, коли їх ще тільки доставляють до відділень.
 
«Усі тендери вже відбулися. Нині ж очікується підписання договорів», — підсумовує Роман Боднар.