На 102-му році житті пішов із життя перший Герой України академік Борис Патон

21.08.2020
На 102-му році житті пішов із життя перший Герой України академік Борис Патон

Борис Патон. (Фото з сайта zaxid.net.)

Великий учений помер від зупинки серця в Інституті кардіохірургії імені Амосова.
 
 
Вже відомо, що похорон відбудеться в суботу, 22 серпня.
 
 
Як повідомив 19 серпня секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данилов, із метою організації похорону президента Національної академії наук України Бориса Патона створено державну комісію.
 
Це пов’язано з тим, що прямих спадкоємців у відомого вченого не залишилося, його дружина, Ольга Милованова, з якою Патон прожив у шлюбі 65 років, прожила 92 роки та померла сім років тому, немає вже в живих і рідної дочки — Євгенія пішла з життя у 2009 році у віці 53 років.
 
Проте вшанувати пам’ять великого родича зможуть його внучка, правнучка, а також зять. Із ними узгоджуватимуть місце поховання, ймовірно, це буде Байкове кладовище.
 
Із біографії Бориса Євгеновича Патона відомо, що людина-легенда народилася в 1918 році у сім’ї відомого вченого-мостобудівника, директора та засновника Інституту електрозварювання, а його предки були дворянського роду.
 
Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «інженер-електрик», захистив кандидатську та докторську дисертації.
 
Борис Євгенович став автором понад тисячі наукових публікацій i презентував понад 720 винаходів. Інновації Бориса Патона дозволили проводити зварювальні роботи під водою, під землею та навіть у Космосі. 
 
Великий українець також є одним із розробників методу електрозварювання м’яких тканин, який урятував тисячі життів людей у всьо­му світі. Унікальну технологію зварювання живих тканин і зараз активно використовують у хірургії.
 
Усі його дослідження проводили лише заради того, щоб зробити життя людей довшим i щасливішим.
 
Керівником Національної академії наук України Борис Патон став ще у 1962 році, в останній раз його переобрали президентом НАНУ в 2015 році.
 
А ось звання Герой України «за самовіддане служіння науці» Борис Євгенович Патон отримав у 1998 році, ставши першим Героєм в історії незалежної України.
 
У зв’язку зі смертю вченого Бориса Патона свої співчуття висловив президент України Володимир Зеленський, який заявив, що країна втратила великого українця: «Я щиро дякую долі за те, що в житті мені випала нагода особисто поспілкуватися з Борисом Євгеновичем. Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі...»