Другий сезон поспіль дві українські команди гратимуть в одній групі Кубка Європи ФІБА

21.08.2020
Другий сезон поспіль дві українські команди гратимуть в одній групі Кубка Європи ФІБА

Вилетівши з лігочемпіонської кваліфікації, свій минулий єврокубковий шлях «Київ-Баскет» завершив у чвертьфіналі Кубка Європи ФІБА. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Поки в українському баскетболі діє офіційна заборона на підготовку до нового сезону (згідно з розпорядженням ФБУ, розпочати її можна не раніше 25 серпня), в чоловічій суперлізі обговорюють нещодавні результати жеребкування єврокубків.
 
 
Так, удруге поспіль до однієї пульки першого групового раунду Кубка Європи ФІБА потрапили два українські клуби.
 
 
Торік у таких умовах грали «Київ-Баскет» та «Дніпро». Цього разу наполовину українську групу разом зі столичним клубом сформує «Прометей» із Кам’янського. 
 
«Я вже давно не звертаю уваги на жеребкування, воно є таким, яким є. Але мені трохи смішно: ти представляєш країну в єврокубках і чомусь знову граєш із клубом зі своєї країни», — так оцінив передстартові розклади напередодні нового євросезону латвійський наставник «Київ-Баскета» Айнарс Багатскіс.
 
Примітно, що за національним представництвом новостворена для київського клубу група в Кубку Європи може повністю повторити минулорічний квартет, у якому, окрім двох українських повпредів, грали представники Болгарії та Білорусі.
 
Власне, цього разу компанію вітчизняним колективам складуть болгарський «Рильськи» (торік був «Левськи»), а також переможець пари «Балкан» (Болгарія) — «Цмокі-Мінськ» (Білорусь). Білоруський клуб, до слова, також опонував дуету вітчизняних колективів у попередньому розіграші Кубка Європи.
 
«Звертати увагу на суперників не збираюсь і хочу, щоб моя команда всю увагу акцентувала на своїй грі. Утім може бути так, що в групі будуть два українські клуби та два болгарські. Але яка різниця?» — не без здивування зауважив Багатскіс.
 
Нагадаємо, що минулий євросезон «Київ-Баскет» завершив рекордним здобутком, уперше в своїй історії дійшовши до чвертьфіналу Кубка Європи. Без сумніву, в наступному розіграші столичні «бджо­ли» прагнутимуть захистити свої позиції на міжнародній арені. Але для цього Багатскісу на заміну старому колективу необхідно зібрати нову боєздатну команду, адже в міжсезоння «Київ-Баскет» залишила значна частина основних виконавців.
 
Днями в клубі оголосили про підписання контракту з представником американського студентського баскетболу 23-річним Майклом Джейкобсоном, який останні кілька сезонів грав за команду університету Айови. Іще один запрошений студент зі США — Євген Сахнюк, який кілька сезонів виступав у NCAA за команди університетів Ла Саль та Джефферсон.
 
Двоє інших американців — Брюс Мессі та Брендон Янг, які перебралися до Києва з «Одеси» та «Левськи», відповідно, також мають стати опорою для головного тренера в майбутньому сезоні.
 
Подейкують, що Мессі, котрий входить до когорти найрезультативніших гравців української суперліги, після натуралізації може отримати місце в національній збірній України.
 
Варто нагадати, що, крім тренерської позиції в «Київ-Баскеті», Багатскіс також очолює й чоловічу команду «синьо-жовтих», тож, без сумніву, на гру своїх підопічних у клубі дивиться через призму національної збірної.