У Полтавській обласній дитячій лікарні радо користуються купленим за гроші благодійників обладнанням

19.08.2020
У Полтавській обласній дитячій лікарні радо користуються купленим за гроші благодійників обладнанням

Завідувачка анестезіологічного відділення з ліжками для інтенсивної терапії Тетяна Будинська повідомила, що хоч дефібрилятор використовують не так часто, проте він завжди напоготові, аби за потреби врятувати чиєсь життя. (Фото автора.)

Свого часу в межах XIV Всеукраїнської благодійної акції, що відбулася під гаслом: «Дитяче серденько, живи», зусиллями Полтавського штабу Благодійного фонду «Серце до серця» було проведено низку масштабних заходів, зокрема велопробіг «Добрі справи, крутячи педалі», концерти в ТРЦ «Київ», а також на Театральній площі, забіг, аукціон побачень.
 
 
Як повідомила регіональний представник фонду в Полтавській області Наталія Удовиченко, завдяки цим заходам, а також активній роботі Полтавської облдержадміністрації тоді вдалося зібрати майже 321 тисячу гривень.
 
 
Відтак за сумою зібраних коштів Полтава посіла шосте місце в Україні. Водночас кращим у країні стало місто Кременчук, де згадана акція відбувається під патронатом i за особистою участю міського голови, завдяки чому вдалося зібрати понад 807 тисяч гривень.
 
До акції долучилися й 19 районів Полтавщини, загалом зібравши 146 640 гривень. Найбільшу суму коштів перерахував Глобинський район (40 257 гривень). 
 
Завдяки коштам благодійників уже 14 років поспіль відділення дитячих лікарень отримують якісне сучасне обладнання, лікування на якому, відповідно до умов співпраці з благодійною організацією, є безплатним.
 
Цьогоріч на зібрані 320 тис. 919 гривень вдалося придбати добовий реєстратор електрокардіограми та артеріального тиску, а також дефібрилятор для кардіологічного відділення КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня». Закуплене медичне обладнання вже передали лікувальному закладу. 
 
«Нам вдалося це зробити завдяки підтримці місцевої влади, — наголосила Наталія Удовиченко. — Тож висловлюю велику подяку Полтавській міській раді за допомогу у просуванні благодійної справи». 
 
Добовий реєстратор електрокардіограми та артеріального тиску допомагає в обстеженні малих пацієнтів.
 
Також секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота зазначив: «Головне, що в громадян є довіра до цієї громадської організації, яка демонструє відкритість та прозорість, постійно звітує як про зібрані кошти, так і про придбане медичне обладнання. Коли люди бачать дієвість громадської організації, вони ставляться до неї з більшою довірою, і, як бачимо, це дає свої плоди». 
 
Для чого потрібне вже згадане медичне обладнання, пояснили лікарі, котрі щодня стикаються з проблемами дітей із вадами серця.
 
Заступниця головного лікаря з медичної частини Ніна Козяр наголосила, що перший подарований апарат — добовий реєстратор електрокардіограми та артеріального тиску — дає змогу зареєструвати ритми роботи серця та тиск упродовж доби, що допомагає лікарю більш точно поставити діагноз.
 
Пристрій компактний, тож дитині зручно з ним ходити. І якщо в неї є якась патологія, пошукова система апарата неодмінно її покаже.
 
Досі у відділенні був такий апарат, але він працював уже понад 10 років і останнім часом часто виходив із ладу. Відтак діти, які потребують обстеження, змушені були чекати. Тому придбання нового апарата є дуже вчасним. 
А дефібрилятор використовуватимуть для надання невідкладної допомоги за умови асистолії (зупинки серця). Як повідомила завідувачка анестезіологічного відділення з ліжками для інтенсивної терапії Тетяна Будинська, цей апарат лікарі, на щастя, використовують не так часто. Попри це, він завжди напоготові, аби за потреби врятувати життя дитини. 
 
А голова Полтавського штабу Благодійного фонду «Серце до серця» зауважила:
 
«Наша мета — добитися того, щоб місцеві жителі не їхали по медичну допомогу до Києва через те, що в Полтаві немає відповідного медичного обладнання, а могли отримати й первинну діагностику, і якісне лікування на місці. Невдовзі після попереднього етапу в межах XV акції нашого благодійного фонду відбулися заходи, що вже стали традиційними. І ми знову зібрали кошти для кардіологічного відділення. Тож кожен охочий може долучитися до благодійної справи, аби допомогти нашим дітлахам стати здоровими».