Серце «в лещатах»: які негаразди зі здоров'ям можуть призвести до аритмії

18.08.2020
Серце «в лещатах»: які негаразди зі здоров'ям можуть призвести до аритмії

Тільки на прийомі у лікаря можна з’ясувати причину порушення серцевого ритму й отримати поради щодо лікування. (Фото з сайта myvin.com.ua.)

Аритмія може спровокувати інсульт і призвести до інфаркту

«Таке враження, що серце спершу завмирало, а потім починало «тріпотіти», як пташка», — розповідає сорокарічна киянка Олена.
 
Рік тому жінка несподівано відчула дивні поштовхи у грудях. Каже, такі перебої у серцебитті траплялися після тривалої фізичної праці, швидкої ходи чи хвилювання. Але, відпочивши або вгамувавши стрес, знову почувалася як зазвичай.
 
Однак за якийсь час перебої у серцевому ритмі почастішали і вже виникали незалежно від настрою чи фізичної втоми. До лікаря жінка не поспішала. «Раптом — саме мине?» — думала. На жаль, не минуло...
 
Лікарі, після ретельного обстеження, виявили у Вікторії миготливу аритмію. Кардіолог пояснив пацієнтці, що її серце скорочується хаотично, кров нерівномірно рухається судинами, звідси — втома і задишка, яка так докучала жінці.
 
Ультразвукове дослідження показало: ліва камера серця розширена, і вже помітна серцева недостатність. Усе це — наслідок тривалої аритмії, яку вчасно не почали лікувати.
 
Фахівці застерігають: нехтувати таким діагнозом украй небезпечно. Аритмія може спровокувати інсульт і призвести до інфаркту. Тому, запідозривши у себе будь-які перебої серцевого ритму, не кажіть собі, що проблеми немає.
 
— У спокійному стані людина відчуває роботу свого серця, але не помічає ритму, — пояснює лікар-кардіолог Володимир Кравченко. — При аритмії перебої у роботі головного «двигуна» організму важко не завважити. Це може бути прискорене серцебиття, раптові завмирання ритму, хаотичні скорочення. Якщо ви відчуваєте надмірну слабкість, швидко втомлюєтесь, задихаєтесь, раптово бліднете, а в грудях час від часу з’являється гострий біль — так, ніби серце стискають лещата, — миттю в лікарню. Імовірно, до вас підкрадається ця недуга.
 
Зазвичай аритмія «приходить» не сама, а у супроводі інших неприємних діагнозів. Артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, атеросклероз часто стають призвідниками небезпечного «трепету» у грудях.
 
Трапляється, аритмія минає сама — так само швидко, як і з’явилася. Але якщо тривожні симптоми не відступають упродовж кількох годин або виникають ускладнення — запаморочення чи й втрата свідомості, — це вже серйозний дзвіночок. У такому разі негайно викликайте «швидку».
 
— На жаль, від цієї недуги не застрахована навіть здорова людина, — зауважує лікар. — Іноді аритмія виникає після інфекційного захворювання, внаслідок гормональних порушень, коли щитоподібна залоза дає збої. Бувають і вроджені, так звані функціональні аритмії. Часто раптове порушення ритму серця стається внаслідок різкого або й хронічного стресу, трапляється така прикрість і з тими людьми, що потерпають від захворювань центральної нервової системи.

Стрес чи надмір кофеїну?

Діагноз, який Олена почула від лікарів: миготлива аритмія. Це лише один із різновидів недуги. Фахівці визначають кілька типів порушень серцевого ритму: тахікардія, брадикардія, пароксизмальна тахікардія та екстрасистолія.
 
— Якщо кількість серцевих скорочень сягає понад 90 за хвилину, фіксуємо тахікардію, — пояснює Володимир Кравченко. — Спричинити її може і стрес, і надмірне фізичне навантаження, а також — недокрів’я, запалення серцевого м’яза — міокардит. Якщо за хвилину ви нарахували менш як 60 ударів — імовірно, йдеться про брадикардію, синдром уповільненого пульсу.
 
Брадикардія виникає через неврози, ендокринні порушення, коли у крові надмір калію, а в організмі — негаразди з органами травлення. Уповільнений ритм небезпечний насамперед тим, що слабкий кровообіг негативно позначається на роботі всіх внутрішніх органів. Брадикардія робить людину кволою, хронічно втомленою, часто призводить до раптової втрати свідомості. 
 
Найпоширеніший вид аритмії — екстрасистолія, зазначає Володимир Кравченко. Її симптоми — раптове «завмирання» серця, нерівномірний пульс, слабкість, відчуття, що бракує повітря.
 
Часто екстрасистолія стається внаслідок якихось внутрішніх порушень в організмі — збоїв у шлунково-кишковому тракті чи сечостатевій системі. Тютюн, кофеїн, спиртні напої, стреси — прямі призвідники цього лиха, зауважує фахівець.

Зарядіть свій «двигун» вправами 

Аритмія серця часто приходить «за компанію» з іншими хворобами. Тож для одужання часом вистачає «підрихтувати» (під наглядом лікаря) слабкі органи і системи організму.
 
Протиаритмічні засоби, які зарадять при брадикардії чи тахікардії, підбере кардіолог під час особистого огляду. Однак дещо хворий може зробити і сам. Насамперед — за порадою лікарів  уважніше компонувати щоденний раціон. Їсти продукти, збагачені калієм та кальцієм.
 
Обмежувати вживання гострого і смаженого, натомість поповнивши раціон тушкованими овочами і білим м’ясом. Для раціонального підживлення нашого «двигуна» необхідна риба, приготовлена на пару.
 
Серце «любить» вітаміни групи В, які покращують жировий обмін. Зернові, м’ясо, субпродукти — ось що нам потрібно. А також вітамін С, якого достатньо у цитрусових, ягодах, квашеній капусті.
 
Кардіологи радять пам’ятати і про вітамін Р, що зміцнює судини. Його багато у помідорах, гречці, капусті. Крім того, серцю необхідний йод, незамінне джерело якого — у морепродуктах.
 
У раціоні хворих на аритмію, наголошує Володимир Кравченко, постійно мають бути овочі і фрукти, особливо петрушка, лимони, груші, яблука, огірки, кабачки, гарбузи, які знижують прояви атеросклерозу.
 
— І не забувайте: серцевий м’яз необхідно зміцнювати фізичними вправами, — зауважує лікар. — Плавання, тривалі прогулянки на свіжому повітрі, біг роблять наше серце витривалішим. Спорт важливий у будь-якому віці і навіть, маючи збої серцевого ритму, можна робити фізичні вправи, інтенсивність і кількість яких вам порадить фахівець.
 
Мирослава КРУК