У Черкасах почнуть робити операції з пересадки серця та нирок

18.08.2020
У Черкасах почнуть робити операції з пересадки серця та нирок

Керівник директорату медичних послуг Василь Стрілка, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Іващенко, головний позаштатний кардіохірург Олег Журба. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У двох медичних закладах Черкас готуються втілювати пілотний урядовий проєкт трансплантації.
 
 
Вперше пересаджувати серце збираються в Черкаському обласному кардіологічному центрі, а нирки — в обласному онкодиспансері.
 
 
Як повідомляють у Черкаській ОДА, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Іващенко разом із начальницею обласного управління охорони здоров’я Ларисою Кошовою відвідали ці два медзаклади і перевірили, чи готові там реалізовувати задумане.
 
«Черкащина останнім часом є лідером в Україні з трансплантології. І не лише трансплантації кісткового мозку, а й судинних органів. Однак на цьому медики області зупинятися не збираються. Керівництво кардіологічного центру звернулося із заявою включити заклад у пілотний проєкт уряду з трансплантації», — наголошує Ігор Іващенко.
 
За його словами, лікарі кардіоцентру планують розпочати трансплантацію серця і у вересні їх включать у пілотний проєкт. 
 
«Ознайомившись із потужностями та поговоривши з командою, ми впевнені, що цей заклад готовий працювати у згаданому напрямi», — каже заступник міністра. І додає, що міністерство зацікавлене, аби якомога більше закладів долучалося реалізовувати проєкт iз трансплантології.
 
Водночас у Черкаському обласному онкологічному диспансері планують розпочати трансплантацію нирок. У серпні онкодиспансер включили в перелік закладів, які реалізовуватимуть такий проєкт.
 
Заступник міністра говорить, що в диспансері успішно проводять трансплантацію кісткового мозку, вже зробили 21 операцію. Ще 10 пацієнтів потребують такої ж операції.
 
Фінансують реалізацію пілотного проєкту з трансплантації з державного бюджету. Операція з трансплантації кісткового мозку коштує близько 700 тисяч гривень. Одна трансплантація нирки — близько 400 тисяч гривень.
 
Як зазначає головний черкаський медик Лариса Кошова, в обласному управлінні охорони здоров’я наразі затвердили план трансплантації на Черкащині і з вересня 2020 року готові його втілювати.
 
До кінця 2020 року в області планують провести органну трансплантацію кісткового мозку.
 
До речі, обласна програма «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові» розрахована на 2019-2023 роки. Цього року запланована реконструкція ще чотирьох спеціальних палат. Це дозволить збільшити кількість трансплантацій.