Після коронавірусної паузи: на луцькому стадіоні «Авангард» атлети провели перші офіційні старти

18.08.2020
Після коронавірусної паузи: на луцькому стадіоні «Авангард» атлети провели перші офіційні старти

На етапі «Діамантової ліги» в Монако українка Ярослава Магучих перемогла в секторі для стрибків у висоту. (Фото з сайта www.uaf.org.ua.)

За відсутності у цьогорічному змагальному плані літніх Ігор у Токіо, які перенесли на наступне літо, спортсменам-олімпійцям доводиться пристосовувати свій змагальний календар до нових коронавірусних реалій.
 
 
Приміром, для вітчизняних легкоатлетів, як свідчить головний тренер збірної України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник, головним стартом 2020 року має стати чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій у Румунії, який заплановано на 19-20 вересня.
 
 
Щоправда, через нову хвилю коронавірусної інфекції, котра почала ширитися Європою, проведення цих змагань опинилося під питанням.
 
Хай там як, а українська збірна підтвердила свій намір узяти участь у змаганнях і спортсмени активно працюють над тим, аби якнайшвидше повернутися до свого звичного змагального ритму. 
 
Для більшості українських атлетів першим офіційним стартом після завершення суворих карантинних обмежень став командний чемпіонат України, котрий минулих вихідних відбувся у Луцьку на стадіоні «Авангард».
 
Попри те, що підсумкові протоколи змагань були неперсоніфіковані (на папері турнірну боротьбу в метальних, стрибкових, спринтерських дисциплінах, у багатоборстві та бігу на витривалість вели команди, котрі були сформовані за регіональним принципом), на доріжка та в секторах заліковий результат своїм збірним забезпечували конкретні персоналії.
 
Власне, саме до них і була прикута основна увага тренерського штабу, адже за кілька тижнів відбудеться вже індивідуальний чемпіонат України, на якому атлети проходитимуть відбір на головний старт цього сезону.
 
Серед тих, хто найбільше потішив наставників своїми персональними здобутками на «Авангарді», були багатоборка Аліна Шух із Київщини, котра оновила особистий рекорд (6386 очок), та місцева метальниця молота Ірина Климець, якій підкорився рубіж олімпійської кваліфікації (73,01 м).
 
Загалом, командні змагання в Луцьку більше скидалися на тренування з підвищеною відповідальністю. Що казати, коли багатоборка Шух в окремих дисциплінах продемонструвала кращі результати, ніж вузькопрофільні спортсменки.
 
Так, у секторі для стрибків у висоту Аліна взяла планку на позначці 1,91 м, тоді як кращим результатом у безпосередній боротьбі висотниць був стрибок Оксани Окуневої з Миколаївщини — 1,88 м.
 
Натомість найсильніші вітчизняні стрибунки у висоту Ярослава Магучих та Юлія Левченко минулий «уїк-енд» провели в Монако, де взяли участь у першому в сезоні етапі «Діамантової ліги».
 
Запрошені на змагання у статусі світових лідерів своєї дисципліни, дівчата впевнено підтвердили своє реноме, влаштувавши на двох у Монако боротьбу за перемогу. Зреш­тою, кожній з українок удався стрибок на висоту 1,98 м, однак з урахуванням додаткових спроб золота відзнака дісталася Магучих.