У цьому сезоні в прем'єр-лізі гратиме одразу троє абсолютних новачків

18.08.2020
У цьому сезоні в прем'єр-лізі гратиме одразу троє абсолютних новачків

Свій дебютний сезон у першій лізі закарпатський «Минай» завершив перемогою над «Волинню», котра, в підсумку, «подарувала» команді Василя Кобіна чемпіонські відзнаки. (Фото з сайта fcminaj.com.)

Підготовка команд прем’єр-ліги до нового сезону наближається до фінішу.
 
 
Уже наступної п’ятниці відбудеться частина поєдинків стартового туру ювілейного, 30-го за ліком, чемпіонату України, участь у якому візьмуть 14 колективів, а його формат — на відміну від кількох попередніх — матиме традиційну двоколову схему.
 
 
Повний склад учасників майбутнього турніру з’ясувався лише минулого четверга, коли в першій лізі завершилися матчі заключного ігрового дня.
 
До останнього моменту на три призові місця, володарі котрих за регламентом отримували путівки до елітного дивізіону, претендували п’ять команд. Зрештою, перепустки до УПЛ дісталися «Минаю», «Руху» та «Інгульцю».
 
Жоден із цих колективів в еліті вітчизняного футболу ніколи раніше не змагався. При цьому «Минай», який вийшов переможцем цього напруженого першолігового турніру, ще кілька сезонів тому перебував у аматорському статусі.
 
«Якщо чесно, не думав, що хлопці витримають такий темп», — сказав після фінішу першості наставник сенсаційного клубу із Закарпаття Василь Кобін.
 
У заключному турі першолігового чемпіонату «Минаю» довелося відстоювати право на підвищення в класі з прямим конкурентом за місце в еліті — «Волинню».
 
У матчі, де на кону стояло місце в еліті, підопічні Кобіна не дали супернику навіть мінімального шансу на успіх.
 
«Усю відповідальність беру на себе», — так відреагував на невихід луцької команди до ПЛ її очільник Андрій Тлумак, після чого залишив клуб.
 
Одразу по завершенні чемпіонату про зміни на тренерському містку заявили й у «Русі». Провівши посткарантинну частину сезону в ролі тренера-консультанта львівського колективу, знаний вітчизняний наставник Мирон Маркевич після вдало виконаної роботи завершив співпрацю з «рухівцями» й повернувся до виконання своїх обов’язків на посту керівника комітету національних збірних УАФ.
 
«Ми, як актор Ді Капріо, повзли до свого «Оскара». На сьогодні УПЛ — наш «Оскар», який ми здобули», — оцінив здобуток своєї команди президент «Руху» Григорій Козловський.
 
Як народження дитини, виходу до вищої футбольної ліги країни чекали в «Інгульці». За словами президента цього провінційного клубу з Кіровоградщини Олександра Поворознюка, здобуття довгоочікуваної путівки до ПЛ у селищі Петрове святкували всім районом.
 
«Ми ще винесемо мозок не одній команді з вищої ліги. Я відповідально про це кажу», — пообіцяв Поворознюк, який ніколи за словом до кишені не лізе.
 
Не дивно, що напередодні заключного туру навколо «Інгульця» зародилася майже фантастична версія про те, що проти команди готується змова, спрямована на те, аби не допустити її до еліти.
 
Фантастична, бо, окрім гостьової поразки відверто скромним «Балканам», до якої, за легендою, мали б долучитися і судді, проти «Інгульця» не зов­сім за спортивними правилами повинні були зіграти ще кілька додаткових «аргументів».
 
Зреш­тою, під час доленосного виїзду до Одещини підопічні Лавриненка досягли необхідного для підвищення в класі мінімуму (нічиєї — 1:1), вибивши таким чином з-під теорії змови будь-яке матеріальне підґрунтя.
 
Відзначимо, що змагальний процес, який проходить під егідою ПФЛ, досі не завершено. Фінальна крапка в сезоні буде поставлена лише після стикових матчів за право участі в першій лізі, в яких змагаються дві найгірші команди Д-1 — «Металург» та «Черкащина», а також пара представників із третього за силою дивізіону країни, котрі напряму не підвищилися в класі, — рівненський «Верес» та «Альянс» із Сумщини.