На Херсонщині почали масовий збір кавунів

14.08.2020
На Херсонщині почали масовий збір кавунів

Урожай кавунів, вирощених природним способом у херсонських степах, незабаром знизить ціни у супермаркетах.

Урожай солодких смугастиків, вирощених на півдні України без добрив, плівки та поливу, восени 2020 року обіцяє перевершити минулорічні показники.
 
 
Тому посприяли хороші погодні умови — посушливий липень i початок оксамитового сезону, який наразі змінився такими довгоочікуваними дощами.
 
 
Справжню всеукраїнську славу завоювало село Добропілля, яке по праву називають кавуновою столицею. Місцеві фермери навіть стилізували вулиці свого населеного пункту під найбільшу солодку ягоду, яка подарувала їм славу. Баштанні культури тут вирощують усі, хто має землю та здоров’я. Працюють сім’ями, а все про кавуни знають навіть маленькі діти.
 
«Щодня по 20 центнерів баштану збираємо, — розповів один iз працівників агрогосподарства, зайнятого традиційним збором кавунів. — Наша невеличка бригада активно розпочала роботу лише зараз, але попереду ще вересень, тож ми сподіваємося на рекордні показники та добрий прибуток».
 
За словами аграріїв, ціни на кавуни стабільно падатимуть у всіх містах нашої країни до кінця серпня.
 
Нагадаємо, що на початку літа трейдери зафіксували в Україні найвищі за останні п’ять років ціни на кавуни, які трималися на рівні 6-9 гривень за кілограм.
 
Тепер же на оптових ринках у Херсонській області кавуни вже можна купити й по 2-2,5 гривні за кілограм.
 
При тому, що доставлена на ринок або прилавок супермаркета солодка ягідка з поля дорожчає більш ніж удвічі. Свої корективи в цінову політику та плани на експорт кавунів внесла всесвітня пандемія коронавірусу COVID-19: доставити продукцію потенційному покупцеві стало дорожче та складніше.
 
«Перші партії кавуна з України прибували до країн ЄС уже в середині червня, але рівень продажів значно впав через зниження купівельної спроможності людей, вимушених сидіти на карантині, — розповів Стефан Матвієнко, який продає овочі та фрукти до німецькомовних країн. — Доводиться йти на поступки та скидати ціну, хоча не втрачаємо надії надолужити згаяне за серпень-вересень».
 
За словами експертів, найбільший потенціал для реалізації українських кавунів очікується на ринках Німеччини, Австрії, Польщі, а також у Прибалтійських країнах.
 
Так, мешканці німецьких міст лише минулоріч уперше спробували на смак українські кавуни, але одразу стало ясно, що їх популярність дозволить нашим аграріям добре заробити.
 
Особливо зріс рівень продажів після того, як з України до супермаркетів німецьких міст завезли кавуни особливого сорту з масою плодів близько 10-12 кг. Гігантські смугастики швидко завоювали особливу любов у покупців iз Європи та гарантували сільгоспвиробникам з України стабільний прибуток.