Розгромили швейцарців: донецький «Шахтар» пробився до півфіналу Ліги Європи

14.08.2020
Розгромили швейцарців: донецький «Шахтар» пробився до півфіналу Ліги Європи

На відміну від інших півфіналістів Ліги Європи, свій шлях до 1/2 фіналу український чемпіон проклав напрочуд легко. (Фото пресслужби ФК «Шахтар».)

Той факт, що донецький «Шахтар» у 2009 році несподівано для багатьох здобув Кубок УЄФА, говорить про українського флагмана як про команду з характером та амбіціями.
 
 
Цьогорічна Ліга Європи, котра, як відомо, є правонаступницею другого за рейтингом єврокубкового турніру, виглядає для «гірників» теж багатообіцяючою.
 
 
Після розгромних перемог над німецьким «Вольфсбургом» та швейцарським «Базелем» підопічні Луїша Каштру вже готуються до півфіналу ЛЄ.
 
«На нас чекає велика битва з міланським «Інтером» — прекрасною й сильною командою. Вважаю, що в матчі немає фаворита — зустрічаються дві сильні команди, й перемогти може кожна з них», — наголошує бразильський легіонер «Шахтаря» Тайсон.
 
Дехто з експертів вважає, що у разі перемоги над новоспеченим віцечемпіоном Італії перед донецьким клубом відкриється пряма дорога до головного трофею Ліги Європи. Утім, без сумніву, завдання, що стоїть перед «помаранчево-чорними», — не з простих.
 
Легкість, iз якою «гірники» подолали попередні два раунди «плей-оф», говорить про те, що команда Каштру перебуває у відмінній формі. Футбольний оркестр португальського наставника грає ідеально, без фальші.
 
Особливих компліментів заслуговують донецькі бразильці — Додо, Мораес, Марлос та Тайсон, котрi потрапили до збірної «чвертьфінального» тижня Ліги Європи.
 
Водночас майбутній опонент «Шахтаря», котрий, до слова, є 18-разовим чемпіоном Італії, в останні роки був не в найкращих кондиціях. Вигране цьогоріч «Інтером» національне «срібло» є найкращим результатом «нерро-адзурі» за останні дев’ять сезонів.
 
Одразу після звитяги над «Базелем» очільник донецького колективу віддав розпорядження науково-аналітичній групі «Шахтаря» шукати слабкі місця в грі міланського гранда. А в цьогорічному «плей-оф» ЛЄ Луїш Каштру вже не раз показував себе прекрасним тактиком.
 
Приміром, план «Базеля» на чвертьфінальну гру проти «Шахтаря» підопічні португальського спеціаліста зруйнували вже на 2-й хвилині, забивши у ворота швейцарського клубу швидкий гол.
 
Після цього на порожній арені в Гельзенкірхені «гірники» почувалися як риба у воді — тричі вони ловили опонента на швидких контратаках.
 
На думку Тайсона, головна запорука успішних матчів «гірників» у «плей-оф» ЛЄ — це максимальна концентрація абсолютно всіх гравців команди. Щодо матчу проти «Інтера», то диригент «гірницьких» атак каже: «Нам потрібно бути готовими як ніколи. Але ми ж і їхали до Німеччини не для того, щоб відпочивати».
 
Зрештою, наскільки тривалим виявиться «лігоєвропейське» турне «гірників» чотирма німецькими містами, котрі приймають заключну частину другого за значимістю єврокубкового турніру, з’ясується 17 серпня в Дюссельдорфі. А на день раніше — в Кельні — у протистоянні «Севільї» та «Манчестер юнайтед» визначиться перший фіналіст.