Фігуранти справи «Хізб ут-Тахрір» заявили відвід складу російського суду

12.08.2020
У понеділок, 10 серпня, після того як судді Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону відмовилися прийняти показання свідків захисту, політв’язні Едем Смаїлов i Сервер Мустафаєв зважилися заявити про відвід усьому складу російського суду.
 
Як повідомляє «Кримська солідарність», фігуранти другої Бахчисарайської справи два роки поспіль перебувають у місцях позбавлення волі попри те, що досі жодних доказів їх­ньої провини суд не зміг надати.
 
«Я розглядаю це як тиск та відмову в праві на захист, — заявив Едем Смаїлов — один з арештованих у рамках сфабрикованої справи. — Суд просто позбавив права голосу одразу вісім осіб, а також їхнiх захисників, тому не має законного права продовжувати засідання».
 
Відомо, що Південний окружний військовий суд відмовив фігурантам другої Бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» Едему Смаїлову та Серверу Мустафаєву у відводі складу без виходу до радчої кімнати. Наразі оголошено перерву, розгляд резонансної справи продовжать після 11 серпня.
 
Раніше суд продовжив термін утримання під вартою для всіх фігурантів згаданої справи. Вони перебуватимуть у слідчому ізоляторі до 12 листопада.
 
Нагадаємо, що масові обшуки в будинках кримських татар у місті Бахчисарай закінчилися арештом шести чоловік ще в жовтні 2017 року.
 
Співробітники ФСБ кинули тоді за ґрати Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Мемета Белялова, Ернес Аметова та Сервера Зекірьяєва, інкримінувавши їм участь у забороненої на теріторії Росії та анексованого Криму організації «Хізб ут-Тахрір».
 
Чоловікам висунули звинувачення за статтею 205.5 КК РФ («Участь у діяльності організації, яка відповідно до законодавства Російської Федерації визнана терористичною»).
 
Через кiлька місяців після цих драматичних подій російські силовики знову провели обшуки в будинках активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Тодi затримали кримчан Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова, яких також звинуватили в участі забороненої на території Російської Федерації організації.
 
Через рік незаконного арешту проти вісьмох фігурантів резонансної Бахчисарайської справи порушили чергову фейкову кримінальну справу за статтею 278 КК РФ («Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади»).
 
Причому двом політв’язням — Тимуру Ібрагімову та Мемету Белялову — звинувачення посилили, інкримінувавши їм заснування діяльності терористичної організації.
 
Тим часом представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» вважають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього й нарікають, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії та на території окупованого у 2014 році Криму.