Поклали Bolt на муніципалітет: Кличко пояснив, чому воює з електросамокатами

12.08.2020
У Європейських містах електросамокати зараз — дуже популярний вид транспорту. Наприклад, у Берліні по спеціальних доріжках безперервно снують самокати та велосипеди.
 
Здавалося б, і нам пора перейняти цей досвід, розвантаживши міський транспорт, але… маємо лише черговий скандал. Ідеться про незаконність дій компанії Bolt, яка без погодження з муніципалітетом столиці розмістила пункти прокату електросамокатів у Києві.
 
Столичний мер Віталій Кличко, який загалом пропагує здорове пересування містом, відреагував на таку зухвалість, висловивши справедливе обурення у «Фейс­буці». Адже рух такого виду транспорту досі не врегульований чинним законодавством України.
 
Тому невирішеними залишаються питання, де саме мають їздити такі засоби пересування (по дорозі, тротуарами чи по велосипедних доріжках) i за якими правилами (швидкість, світлові позначення, з якого віку «водії» можуть керувати електросамокатом).
 
Зауваження мера столиці резонні, адже йдеться про безпеку руху, здоров’я та життя всіх його учасників — як тих, хто на самокатах, так і автомобілістів, велосипедистів, мотоциклістів та пішоходів. 
 
Кличко зрозумілою мовою пояснив, чому діяльність компаній у наданні послуг iз прокату має бути узгоджена з містом.
 
Адже пункти прокату (місця, де можна взяти або залишити електросамокат) розташовані на території конгломерату, і не може будь-хто прийти та просто за бажанням надавати послуги, за які не несе жодної відповідальності.
 
Бо про який порядок і правопорядок можна тоді говорити й чому одні повинні працювати за правилами, а інші — ні?
 
Мер наголосив: врегулювати всі ці питання має законодавство України про дорожній рух.
 
«Я офіційно звертаюся до депутатів Верховної Ради — розробити та внести на одному з найближчих засідань зміни до законодавства про дорожній рух. І визначити, як, де і за якими правилами можуть їздити електросамокати в містах. А компанію Bolt закликаю працювати винятково в правовому полі й усвідомлювати відповідальність за законність і безпеку послуг, що вона надає», — написав очільник столиці.
 
Безсумнівно, реалізацію послуг екологічного транспорту в наших загазованих містах із задоволенням підтримають не лише кияни.