Заключний тур: після нічиєї з «Рухом» «Інгулець» втратив одноосібне лідерство у першій лізі

12.08.2020
Заключний тур: після нічиєї з «Рухом» «Інгулець» втратив одноосібне лідерство у першій лізі

Після домашньої нічиєї з «Рухом» «Інгулець» втратив одноосібне лідерство в першому дивізіоні. (Фото з сайта fcrukh.com.)

Попри те, що досі не відомий повний склад учасників наступного змагального сезону у вітчизняному  елітному дивізіоні, в українській прем’єр-лізі вже оголосили календар першого кола національного чемпіонату.
 
 
Одразу в трьох місцях турнірного розкладу замість назви клубів фігурує безликий напис «команда ПФЛ».
 
 
Власне, вся футбольна Україна завмерла в очікуванні заключного туру в першій лізі, за підсумками якого має визначитися трійка майбутніх дебютантів прем’єр-ліги.
 
 
Планувалося, що фінальний акорд у другому за силою чемпіонаті країни буде зроблено 11 серпня.
 
Однак через необхідність втиснути в календарний план незіграний вчасно поєдинок 22-го туру «Рух» — «Металург» (З) керівництво ПФЛ прийняло рішення на кілька днів відкласти матчі вирішального туру.
 
Тож остаточний розподіл місць у першоліговому протоколі, а разом з ним — і роздача путівок до елітного дивізіону — відбудеться у четвер, 13 серпня.
 
Перед останнім, 30-м, туром можливість потрапити до призової трійки мають одразу п’ять команд, хоча дещо більшими шансами на медалі та перепустки до УПЛ володіють «Інгулець», «Минай» i «Рух», адже їхнє підвищення у класі напряму залежить від успішного проходження ними фінішної прямої.
 
Цікаво, що до заключного туру ПФЛ прагнула підвести команди з абсолютно рівним числом зіграних матчів — для чого 10 серпня мав відбутися перенесений поєдинок «Руху» та запорізького «Металурга», утім можливості вирівняти на початку доленосного тижня статистичні показники організатори змагань не мали. А все тому, що в понеділок матч «рухівців» i «металургів» не відбувся.
 
«Клуб фізично не встигає забезпечити квитками до Львова футболістів і адміністрацію «Металурга», а також забронювати готель поруч зі стадіоном. Тому МФК «Металург» повідомляє, що не має можливості 10 серпня провести гру з ФК «Рух», — керівництво запорізького клубу надіслало до ПФЛ офіційний лист-попередження.
 
Як пояснив директор ФК «Металург» Максим Лупашко, за останні 20 днів запорізькі футболісти зіграли сім поєдинків iз роз’їздами, і, ведучи боротьбу за виживання, напередодні заключного туру вони потребують час на відновлення.
 
«Ми готові зіграти з «Рухом», але в інший день. Нам дороге здоров’я наших футболістів», — наголосив Лупашко.
 
Водночас у Професіональній футбольній лізі заявили, що питанням неявки «Металурга» до Львова займатиметься КДК УАФ. Зазначимо, що днями у ПФЛ змінився керівник — замість Сергія Макарова, котрому клуби організації висловили недовіру, управління лігою на тимчасових засадах перейшло до Олександра Каденка.
 
За свідченням критиків Макарова, саме через його професіональну бездіяльність догравання чемпіонату в першій лізі відбувається в складних умовах, сама ж ПФЛ опинилася на межі розколу.
 
Утім відставлений очільник організації наголошує, що нинішній розіграш у Д-1 — один із найкращих за останні десять років, а свою посаду він залишає з високо піднятою головою.