Не пропустити вірус: КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом зупинили до кінця літа

11.08.2020
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про тимчасове припинення пропуску туристів на в’їзд i виїзд до території півострова Крим до вересня поточного року.
 
Як повідомив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, рішення уряду України безпосередньо пов’язано із запобіжними заходами через поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом.
 
Обмеження не стосуються осіб, які перетинають адмінкордон, щоб забезпечити захист національних інтересів чи у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, представників дипломатичних установ i гуманітарних місій, які виїжджають із Криму.
 
В’їзд на півострів через адмінкордон дозволений тим громадянам України та членам їхнiх сімей, які зареєстровані та постійно проживають у Криму або Севастополі, мають там майно.
 
Українці, які не проживають постійно у Криму, при виїзді з півострова через адмінкордон повинні встановити додаток на телефон «Дій вдома» та дати згоду на самоізоляцію.
 
За інформацією лідера кримсько-татарського Меджлісу Рефата Чубарова, у ніч на 9 серпня з боку анексованого Криму на російському пункті пропуску «Армянськ» утворилася черга з близько трьох сотень осіб, які хотіли виїхати на материкову Україну.
 
Ці дані не підтверджує начальник пресслужби  Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби України Іван Шевцов, повідомивши: черги на КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» уже відсутні. Відомо, що останні місяці кiлькiсть людей, що зважилися на поїздку в Крим, скоротилася більш ніж у п’ятнадцять разів. 
 
Станом на понеділок, 10 серпня, за даними місцевих інформаційних служб, на півострові Крим зареєстровано 1517 хворих на коронавірус COVID-19, померло 17 пацієнтів, а ще 1054 повністю одужали від хвороби.
 
Однак дані російської влади Криму про захворюваність на коронавірус не підтверджені міжнародними організаціями та іншими незалежними джерелами.
 
Правозахисники стверджують, що ця статистика суттєво занижена, оскільки не відбиває багатьох важливих факторів, включно з інфікуванням у лавах російських військових i спецслужб.
 
Цікаво, що 2 серпня в Крим через пункт пропуску «Каланчак» в’їхав один iз лідерів i бенефіціарів «Опоплатформи» Віктор Медведчук зі своєю дружиною Оксаною Марченко. Тепер йому або доведеться до кінця літа сидіти в Криму, або виїжджати/вилітати з півострова через Росію чи вибиратися звідти іншим незаконним шляхом.