Банки у стресі, але тримаються: як пандемія коронавірусу вдарила по українській фінансовій системі

11.08.2020
Банки у стресі, але тримаються: як пандемія коронавірусу вдарила по українській фінансовій системі

За даними аналітиків НБУ, зростання цін в Україні у нинішньому році практично непомітне.

Пандемія коронавірусу нанесла болючого удару по українській фінансовій системі: прибутки банків падають, зрештою, у плюсах вона опинилася завдяки націоналізованому «ПриватБанку», який показує хороші результати.
 
 
Втім і підстав для хвилювань немає: у «ситіші» часи банки встигли накопичити достатньо капіталу, аби сьогодні почувати себе у безпеці. 
 

Всім би так, як «Приват»!

Чистий прибуток українських банків за січень-червень 2020 року знизився на 23% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року й становив 23,8 млрд грн.
 
За даними НБУ, доходи вітчизняних фінустанов у січні-червні нинішнього року зросли на 6,2% у порівнянні з минулим роком і становили 128,6 млрд грн. Витрати ж за 6 місяців 2020 року становили 104,8 млрд грн, що на 16,4% більше, ніж у 2019 році. 
 
У другому ж кварталі 2020 року чистий фінансовий результат банків становив 7,7 млрд грн, що вдвічі менше у порівнянні з попереднім кварталом. А також у  2,4 раза менше, якщо порівняти з другим кварталом минулого року. 
 
При цьому із 75 платоспроможних банків станом на перший день минулого місяця 59 банків були прибутковими та отримали чистий прибуток 26,3 млрд грн, що перекрило збитки 16 банків на загальну суму 2,5 млрд грн.
 
Найбільше заробив з усіх гравців на банківському ринку державний «ПриватБанк» — 14 млрд гривень, що становить 59% від усього прибутку у вітчизняній банківській сфері. А також група банків з іноземним капіталом, які заробили 5,6 млрд грн. 

Активність знижується, облікова ставка стабільна

У регуляторі пояснили причину: загальне зниження бізнес-активності під час карантину та, зокрема, падіння попиту на кредити і банківські послуги.
 
Плюс зростання неплатежів за кредитами, яке, у свою чергу, негативно позначається на процентних та комісійних доходах банків.
 
«Цьогоріч уперше за останні чотири роки чистий комісійний дохід банків скоротився на 1,5% — до 20,5 млрд грн, якщо порівняти з аналогічним періодом попереднього року», — повідомили в Нацбанку.
 
При цьому зростання чистого процентного доходу сповільнилося до найнижчого за чотири роки значення — 3,9% за перше півріччя і 1,1% — за другий квартал, якщо порівнювати з «докарантинним» 2019 роком. 
 
Утім загрози для стабільності фінансової системи, на думку керівництва Нацбанку, не існує: обсяги чистих процентних та комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків.
 
Також завдяки жорсткій позиції попереднього керівництва НБУ банки сформували запас міцності і сьогодні використовують свою фінансову подушку для поглинання кредитних збитків. 
 
Тим часом ділова спільнота України намагається прогнозувати рішення НБУ щодо розміру облікової ставки. Адже вітчизняна економіка хоча й починає  виходити з кризи, але все ще потребує стимулюючої монетарної політики.
 
Члени Комітету з монетарної політики Національного банку констатували: у  липні поступово відновилася роздрібна торгівля, сповільнилося падіння споживчого імпорту, а ділові очікування в торгівлі й промисловості практично вийшли на докарантинний рівень.
 
Водночас на світових ринках останнім часом подорожчали різні види енергоносіїв і поступово відновлюється попит на них. Відтак, за передбаченнями, до кінця року інфляція може бути близькою до означених в НБУ 5%. Таким чином, у Комітеті наполягають на збереженні облікової ставки на рівні 6%.
 
Адже такий розмір ставки, на їхню думку, з одного боку, залишає банкам достатній простір для зниження депозитних і кредитних ставок, а з іншого — спрямований на забезпечення помірної інфляції у 2021-2022 роках.
 
Надалі ж знижувати ставку до планованих раніше 5,5% у НБУ наразі не готові, — 6%, ймовірно, «триматимуть» до кінця нинішнього року.