Після карантину у Полтаві закрився бізнес у «підземці» на Європейській: тепер страшно ходити

07.08.2020
Після карантину у Полтаві закрився бізнес у «підземці» на Європейській: тепер страшно ходити

Підземного переходу на вулиці Європейській поблизу зупинки громадського транспорту «Вулиця Гетьмана Сагайдачного» в обласному центрі не впізнати: відколи його орендар — полтавський підприємець Олександр Артеменко — вирішив розірвати договір оренди, сюди стало страшно заходити.
 
 
Оскільки «підземка» тепер без охорони, невідомі останнім часом кілька разів розбивали там електричні лампочки, більше того — влаштували пожежу.
 
 
Останнім часом на весь перехід горіла одна-єдина лампочка. Щоправда, згодом з’явилися чотири люмінесцентні лампи, однак уже невдовзі однієї з них не стало. І допоки протримається решта, самому Богу відомо.
 
Олександр Артеменко взяв цю споруду (побудовану в 1980 році) в оренду 2003 року, повністю провівши її реконструкцію, закривши входи до неї з усіх боків дверима. Тут відкрили продовольчий магазин, а також багато інших торговельних відділів.
 
«Підземний перехід був повністю на моєму утриманні — із бюджету за весь цей час не було виділено жодної копійки. Зокрема, не робилося капітального ремонту, — розповідає пан Олександр. — Звичайно, це дороговартісна процедура, але вкрай необхідна. Річ у тому, що під час спорудження «підземки» була неякісно зроблена гідроізоляція.
 
Внаслідок цього, коли тане сніг чи йде дощ, зі стелі й стін патьоками біжить вода. Через це там оселилася сирість, завівся грибок. Увесь цей час я намагався із цим боротися: відводив воду, збирав, відкачував насосом. Та з кожним роком це ставало все складніше й складніше».
 
Занедбаний та нещасний.
Фото автора.
 
Плюс, за словами підприємця, дуже великі кошти доводилося витрачати на утримання «підземки». Зокрема, платити зарплати охоронцям (адже підземний перехід працював цілодобово), прибиральницям, котрі підтримували там порядок, працівникам, які обслуговували насоси. Суттєвими були витрати й на електроенергію.
 
У 2000-х у Полтаві ще не було супермаркетів, а отже, й такої великої конкуренції, тож торгівля в переході процвітала, до того ж Центр обслуговування платників ДПІ в місті Полтаві, що по сусідству, відвідували багато людей, перетинаючи при цьому «підземку» (нині ж багато хто перейшов на електронну звітність).
 
Тобто життя в підземному переході кипіло. Відтак і коштів на його утримання вистачало. Та з часом усе пішло на спад. Відповідно, дохід від суборенди зменшився, а витрати на утримання переходу у зв’язку з погіршенням його стану (споруді ж уже 40(!) років) зростали.
 
«Та попри все, правду кажучи, я не міг його покинути, адже з ним пов’язано 17 років життя, — зізнається Олександр Артеменко. — Тож давав мені перехід прибуток чи ні — я все одно робив усе, аби він функціонував. Після того ж, коли оголосили карантин і заборонили торгівлю непродовольчими товарами, мав розмову зі своїми суборендарями, після якої стало зрозуміло, що багато хто з них закриє свої торговельні точки. Скажу відверто, я хотів одержати хоча б якусь допомогу від міської ради і звертався до її керівництва з цього приводу. Ішлося не про грошову допомогу — сподівався, що влада хоча б скасує на період карантину орендну плату або посприяє з охороною «підземки».
 
Але, на жаль, не знайшов порозуміння з чиновниками. Згодом, коли нагорі ухвалили рішення про продовження карантину, стало зрозуміло, що утримання переходу обійдеться мені у 20—25 тисяч гривень збитків на місяць, відтак я його просто не «витягну». Тоді й написав офіційну заяву до міської ради з проханням розірвати договір оренди. Міськрада довго розглядала це питання».
 
За словами пана Олександра, коли 17 років тому він вирішив узяти «підземку» в оренду, з’ясувалося, що це взагалі якесь безхазяйне майно, яке ніде не числиться на балансі. Тоді почали думати, як усе це юридично оформити, і знайшли підприємство, що стало балансоутримувачем.
 
Це КП «Міська шляхово-експлуатаційна дільниця» Полтавської міської ради, яке нині проходить процедуру банкрутства. Тобто хто балансоутримувач «підземки» — наразі під великим знаком запитання. Охочих узяти споруду в оренду, схоже, також катма. 
 
«Я вже двічі поновлював у переході електричні лампочки. Та як тільки минає день-два — їх знову розбивають (охорони ж немає). До мене вже зверталися з КП «Міськсвітло» — там розглядають варіант підключення освітлення «підземки» до своїх електромереж, бо ми отримували електрику від трансформаторної підстанції, — констатує вчорашній орендар підземного переходу. — Я зняв охорону ще навесні. При цьому входи до підсобних приміщень, щоб туди ніхто не міг зайти, ми забили дерево-стружковими плитами. І от невдовзі, проїжджаючи повз, подумав: зайду й подивлюся, що там робиться. Уявіть собі, за одну ніч усе побили, поламали листи ДСП. А згодом іще й пожежу влаштували. Мушу сказати, мені від усього цього дуже боляче, бо в мене таке враження, що там, у підземному переході, минуло пів життя. Без сумніву, потрібно, щоб хтось за ним доглядав. Не знаю, яке рішення ухвалить міська рада: чи будуть споруду використовувати, чи взагалі закриють на реконструкцію, якої вона давно потребує. Зрозуміло одне: це питання дуже складне». 
 
Відколи в «підземки» не стало господаря, люди скаржаться, що їм таке сусідство завдає чимало незручностей. «Річ у тiм, що в опустілому підземному переході сталася пожежа. Окрім цього, вандали щодня ламають усе, що там лишилося. Усі двері зняті, при цьому там багато всіляких ніш і підсобних приміщень, тож проходити переходом темної пори доби стало справді страшно. Оскільки міська влада, схоже, не збирається ставити в переході охорону, ми пропонуємо його законсервувати. І просимо поряд додатково зробити наземний пішохідний перехід із розміткою «зебра». За період карантину дуже легко все зруйнували. А на відновлення потім доведеться витратити мільйони», — скаржиться Наталія Маслова, мешканка одного з будинків, що сусідить із горезвісним переходом.
 
Чи вже визначилася міська влада, що робитиме з підземним переходом, який лишився без орендаря? Із таким запитанням ми звернулися до cекретаря Полтавської міської ради (виконувача обов’язків міського голови) Олександра Шамоти.
 
«Зараз визначаємося, — поінформував він. — І, наскільки мені відомо, направляли туди для охорони в нічний час громадські формування. Якщо будуть охочі, ми готові розглянути питання про передачу цієї споруди в оренду іншому орендарю. Наразі існує проблема з її балансоутримувачем, оскільки вона числиться на балансі КП «МШЕД», яке у стані ліквідації. І якщо нам вдасться якимось чином передати цю «підземку» на баланс іншого підприємства, яке зможе її обслуговувати, ми це обов’язково зробимо».