«Шахтар» пробився до чвертьфіналу Ліги Європи

07.08.2020
«Шахтар» пробився до чвертьфіналу Ліги Європи

Форвард «Шахтаря» Жуніор Мораес відзначився пізнім «дублем» у повторному матчі 1/8 фіналу ЛЄ проти «Вольфсбурга». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Зазвичай першими в єврокубковому тижні свої баталії проводять учасники Ліги чемпіонів, а вже за ними (у четвер) до справ беруться клуби Ліги Європи.
 
 
Однак у нинішніх умовах, коли після коронавірусного карантину УЄФА в прискореному темпі намагається наздогнати графік, єврокубковий «мід-уїк» розпочався з матчів другого за рейтингом континентального кубка.
 
 
Донецький «Шахтар» — один із тих клубів, де перед рестартом єврокампанії заявили про намір боротися за перемогу в Лізі Європи. Для початку ж «гірники» мусили пробитися до так званого «фіналу восьми» ЛЄ, котрий у наступні два тижні проходитиме в чотирьох містах Німеччини.
 
У повторному поєдинку 1/8 фіналу проти німецького «Вольфсбурга» підопічним Луїша Каштру можна було навіть і програти — 0:1.
 
Утім гра на утримання рахунку — не стихія «Шахтаря». І хоча переважну частину ігрового часу на табло НСК «Олімпійський» у Києві горіли нулі, підсумковий рахунок поєдинку — 3:0 — став яскравим підтвер­дженням «гірницької» ідеології.
 
Сповідуючи принцип «кращий захист — це напад», у попередніх 26 єврокубкових матчах український гранд неодмінно пропускав. Однак у грі проти «вовків» із Вольфсбурга Андрій П’ятов зберіг свої володіння на замку.
 
Не вплинуло на бойовий дух «помаранчево-чорних» і вилучення за фол останньої надії їхнього центрального захисника Давида Хочолави.
 
Щоправда, в меншості команді Каштру випало грати зовсім недовго — лише три хвилини провели суперники в другому таймі в нерівних складах.
 
Можна сказати, що «гірникам», певною мірою, пощастило й у епізоді, коли, скориставшись системою ВАР, головний арбітр матчу Іван Кружляк зі Словаччини скасував своє рішення про призначення пенальті у ворота донецького клубу (замість цього він показав червону картку Хочолаві й поставив штрафний удар на лінії карного майданчика).
 
Утім розгромна перемога «Шахтаря» над «Вольфсбургом» мала цілком логічний вигляд. На думку експертів, головна заслуга в цьому тріумфі належить очільнику донецького клубу, котрий не став після вилучення центрального захисника акцентуватися на обороні, а запропонував своїй команді продовжити діяти в характерній для неї атакувальній манері.
 
«Від своєї гри ми ніколи не ховаємося — завжди граємо у свій футбол, аби радувати вболівальників та адміністрацію клубу», — зауважив Луїш Каштру. 
 
Свою боротьбу за Кубок Ліги Європи «Шахтар» продовжить уже в Німеччині, де 11 серпня в «односерійному» чвертьфіналі «гірникам» протистоятиме переможець дуелі «Базель» — «Айнтрахт». 
 
У разі успіху в цьому раунді команда Луїша Каштру може розраховувати на дуель з найсильнішим у протиборстві міланського «Інтера» з одного боку турнірної сітки та «Байєра» (Німеччина) й «Рейнджерс» (Шотландія) — з іншого.
 
Фінал же турніру, для якого заброньована головна футбольна арена в Кельні, відбудеться 21 серпня. При цьому, що важливо, всі матчі єврокубкового «плей-оф» проходитимуть без глядачів.
 
За таких умов, коли жодна з команд не матиме підтримки прихильних до неї футбольних фанатів, шанси усіх учасників «фіналу восьми» на успіх виглядають практично рівними.