У Черкасах відкрили сучасний Центр крові: вклали 90 мільйонів гривень

05.08.2020
У Черкасах відкрили сучасний Центр крові: вклали 90 мільйонів гривень

У комфортних умовах чекають нових донорів. (Фото Черкаської ОДА.)

У Черкасах урочисто відкрили повноцінний сучасний Центр крові.
 
 
Як розповідає голова Черкаської ОДА Роман Боднар, колишнє приміщення обласної станції переливання крові приватна фірма взяла в оренду два роки тому.
 
 
За цей час туди інвестували майже 90 мільйонів гривень.
 
«Але йдеться не лише про кошти, а насамперед про якість і безпеку, які гарантують новітнє технологічне обладнання та висококласні фахівці», — зазначає пан Роман.
 
За його словами, у Центрі крові — найновіше роботизоване швейцарське обладнання Roche. Важливо, що введене обов’язкове тестування всіх компонентів крові методом ПЛР. Це виключає можливість інфікування реципієнтів на ВІЛ, сифіліс, гепатити. 
 
«Річна потужність центру Biopharma Plasma в Черкасах— майже 7 тисяч літрів компонентів крові. Це повністю забезпечує всі лікувальні заклади області. Для хворих — послуга безплатна, а пошуком донорів займається сам Центр», — каже Роман Боднар. 
 
У новому Центрі зберегли й колектив, який раніше працював на станції переливання крові. Загалом нині там трудиться більше 70 осіб. 
 
«Я сам був донором, і в Черкасах також. Повірте, коли ти приходиш у приміщення, коли ти переконаний у безпеці, де хороші комфортні умови, тобі хочеться стати донором повторно. А розвиток культури донорства в Україні та порятунок життів — це головне», — упевнений голова Черкаської ОДА.