В очікуванні другої хвилі: у Європі запроваджують додаткові заходи проти поширення коронавірусу

05.08.2020
Швидкі тести на коронавірус, які дадуть результат за 90 хвилин, будуть використовуватися у лікарнях Великої Британії та будинках для лiтнiх людей iз наступного тижня, заявив міністр охорони здоров’я Метт Хенкок у понеділок.
 
Ці тести також можуть виявити наявність сезонного грипу та інших захворювань. Завдяки їм вдасться досягнути мети, поставленої прем’єр-міністром Борисом Джонсоном у підготовці до другої хвилі епідемії, а саме — збільшити потужність британських лабораторій до рівня 500 тисяч тестів на день до жовтня. Нині цей показник становить 338 тисяч тестів на добу.
 
За словами пана Хенкока, швидке виявлення хворих на коронавірус дозволить «негайно розірвати ланцюги передач», а також виявляти грип. Відтак пацієнти зможуть «дотримуватися правильних порад щодо захисту себе та інших». 
 
Наголошується, що для швидких тестів не потрібен спеціалізований персонал, що ще більше прискорить процес. На даний час у випадку тестів, проведених у лікарнях, близько 90 відсотків результатів отримують упродовж 24 годин, але у випадку з мобільними пунктами відбору проб або відісланими поштою лише половина результатів отримується за той самий період.
 
Разом це означає, що приблизно в третині всіх тестів для отримання результату потрібно більше доби. Тоді як швидкий результат, на думку британського уряду, є ключовим для припинення передачі захворювання від заражених людей.
 
Швидкі тести також використовуватимуть для контролю за станом здоров’я мешканці та працівники будинків для літніх людей, навіть якщо вони не мають симптомів хвороби. 
 
Бі-Бі-Сі повідомляє, що тест під назвою LamPORE був розроблений фахівцями з центру «Нанопор» в Оксфорді. Його використовують для виявлення коронавірусу SAR-CoV-2, а також інших респіраторних інфекцій, у тому числі грипу.
 
Тому вони будуть особливо корисні восени й узимку, коли розпочнеться черговий «грипозний» сезон. Над подібними тестами також працюють інші фірми європейських країн.
 
Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан також у понеділок, 3 серпня, заявив, що з цього тижня в Німеччині мають бути введені обов’язкові тести на коронавірус для подорожуючих, які приїжджають із країн високого ризику.
 
Однак точної дати, коли це станеться, він не вказав. Він зазначив, що туристу доведеться довести, що він пройшов тест і отримав негативний результат, а в разі позитивного результату — перейти на карантин. 
 
Але тут ідеться не про швидкий тест, як у Великій Британії, а про дослідження, на результати якого доведеться чекати до 72 годин.
 
Раніше частина німецьких аеропортів уже запровадила безкоштовне тестування на коронавірус для подорожніх, що повертаються з країн із підвищеним рівнем зараження. Варто зазначити, що тестування є безкоштовним, а не за 4 тисячі гривень, як у київському аеропорту «Бориспіль», де влада посприяла «близьким» до неї особам нажитися на людській біді.