За два тури до завершення: на медалі чемпіонату першої ліги вже претендують лише п’ять клубів

05.08.2020
За два тури до завершення: на медалі чемпіонату першої ліги вже претендують лише п’ять клубів

У мегапринциповому двобої двох претендентів на підвищення в класі «Рух» мінімально переграв «Минай». (Фото з сайта fcrukh.com.)

Хоч яким запеклим  виглядає процес визначення трійки найкращих команд у першій лізі, за кілька турів до завершення чемпіонату група претендентів на підвищення в класі, котра тривалий час нараховувала сім колективів, втратила двох представників.
 
 
Незалежно від своїх здобутків на фініші перегонів, ані «Оболонь-Бровар», ані «Металіст-1925» жодним чином уже не зможуть потрапити до числа тих, кому дістануться перепустки до елітного дивізіону.
 
Відтак у боротьбі за три призові місця, володарів котрих чекають путівки до прем’єр-ліги, залишилося п’ять команд. 
 
Додаткової інтриги цьому процесу додає невизначеність навколо майбутнього «Агробізнесу».
 
Представники колективу, котрий за два тури до фінішу посідає в турнірній таблиці третє місце, по ходу сезону не раз заявляли, що не мають необхідної для участі в УПЛ інфраструктури, а грати поза рідним Волочиськом поєдинки в елітному дивізіоні бажання не мають.
 
Тож навіть якщо «Агробізнесу» й дістануться медалі першолігового чемпіонату, путівку до еліти віддадуть команді, що фінішує поза п’єдесталом.
 
Утім охочі підвищитися в класі на жести доброї волі від конкурентів не розраховують.
 
«Дві перемоги в заключних двох турах — і ми в УПЛ», — наголошує Андрій Тлумак, головний тренер «Волині», котра в проміжному протоколі наразі посідає четверте місце.
 
В останньому календарному матчі на Луцьку команду очікує гостьовий матч із прямим конкурентом за путівку до еліти — «Минаєм», який випереджає волинян на два пункти.
 
Майбутнє, як-то кажуть, у руках гравців «Волині». От тільки не факт, що представники Закарпаття зголосяться на подібний сценарій розвитку подій.
 
Іще більш непростий календар на фініші сезону очікує на футболістів «Руху». Лідер перегонів — «Інгулець», а також гроза авторитетів — краматорський «Авангард», обидва колективи точно не будуть донорами очок для амбітного клубу зі Львова.
 
І хоча має команда Івана Федика та Мирона Маркевича в запасі ще перенесений матч проти запорізького «Металурга» — піднятися їй із п’ятої на призову позицію буде вельми непросто.
 
Хоча в минулого турі «Рух» сповна продемонстрував свій потенціал, мінімально перегравши «Минай», який на той час очолював турнірну таблицю.
 
«Нам не давалася гра. Хлопці хвилюються за результат, відтак у нас не виходило контролювати м’яч. Гравці боялися розігрувати комбінації, але нічого страшного немає в цій поразці. Не опускатимемо руки, будемо рухатися далі», — заявив очільник закарпатського колективу Василь Кобін.
 
Вочевидь, саме впевненість у власних силах учасників першолігових перегонів і матиме вирішальне значення для кінцевого розподілу команд нагорі турнірної таблиці.
 
Приміром, під час коронавірусної паузи керівники «Оболонь-Бровар» та «Металіст-1925» чи не найбільше ратували за необхідність рестарту сезону в першій лізі, проте, як показав чемпіонат, їхні команди виявилися не зовсім готовими до штурму найвищих рубежів.