Пілоти корабля SpaceX Ілона Маска повернулися на Землю після історичної місії

04.08.2020
Пілоти корабля SpaceX Ілона Маска повернулися на Землю після історичної місії

Астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Херлі.

Астронавти NASA Роберт Бенкен та Дуглас Херлі в капсулі космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска повернулися на Землю.
 
 
Приводнення капсули відбулося у неділю, 2 серпня, у Мексиканській затоці о 21:48 за київським часом, повідомляє «Німецька хвиля».
 
 
Капсула з астронавтами спустилася на воду на чотирьох парашутах. Нагадаємо, астронавти два місяці перебували на Міжнародній космічній станції (МКС), після чого успішно відстикувалися.
 
 
Дорога на  Землю тривала 21 годину. 
 
Успішне приводнення капсули було останнім ключовим випробуванням для компанії Маска: чи зможе вона доправляти астронавтів на орбіту та повертати на Землю, що раніше не вдавалося жодній приватній компанії.
 
Астронавти після приводнення ще близько години провели в капсулі на воді, перш ніж спільні групи з SpaceX та NASA визволили їх та доправили гелікоптером на берег. Нині астронавти проходять медичний огляд перед польотом до космічного центру Джонсона NASA у Х’юстоні в штаті Техас, повідомляє агенція новин «Рейтер».
 
Спочатку планувалося, що приводнення відбудеться в Атлантичному океані. Однак через тропічний шторм «Ісаїас», який загрожує перетворитися на ураган, капсула приводнилася в Мексиканській затоці поблизу узбережжя штату Флорида.
 
Особи на кораблі, які відповідали за підйом капсули з води, впродовж 14 днів перебували на карантині та пройшли тести на наявність коронавірусу.
 
Посадка стала не тільки першим поверненням американських астронавтів на свою територію за 9 років, а й першим приводненням астронавтів за 45 років. Останній раз астронавти США приводнювалися в море в липні 1975 року після успішної місії «Союз» — «Аполлон».
 
Це внесло деяке сум’яття в процес підйому капсули з води. Справа в тому, що незабаром після приводнення капсулу оточили відразу кілька приватних моторних човнів, які заважали своєю присутністю рятувальним катерам, яким не вдалося підпливти до корабля першими.
 
Нагадаємо, старт ракети Falcon 9, яка вивела Бенкена та Харлі на орбіту, відбувся 30 травня — лише з другої спроби.
 
Запланований на декілька днів раніше перший запуск зірвався через погодні умови. Вже через 19 годин після запуску Crew Dragon успішно пристикувався до МКС.
 
Повернення астронавтів на Землю фактично стало останнім етапом випробування Crew Dragon, який довів, що корабель є надійним та безпечним для використання.
 
Капсулу з космонавтами підіймають iз води. 
 
Упродовж двох місяців, які Роберт Бенкен і Дуглас Херлі провели на Міжнародній космічній станції, вони переважно займалися її технічним обслуговуванням. Приміром, Бенкен, який має великий досвід виходів у відкритий космос, заміняв зовні станції нікель-водневі акумуляторні батареї на нові літій-іонні.
 
Але головною метою місії астронавтів, звісно, було саме випробування надійності Crew Dragon і його готовності до майбутніх польотів — зокрема тестування його маневреності та роботи автоматичної системи стикування з МКС.
 
Уже перебуваючи на Міжнародній космічній станції, вони також щоденно перевіряли роботу бортових систем Crew Dragon. Окрім того, Бенкен і Харлі в реальних умовах випробовували зручність i функціональність нових скафандрів, розроблених SpaceX.
 
Окрім першого успішного запуску астронавтів в історії приватної космонавтики, ця подія стала першим за понад дев’ять років стартом пілотованої космічної місії з території США.
 
У NASA називають це ключовим кроком до відновлення космічних польотів з американської території після багаторічної перерви внаслідок закриття програми Space Shuttle у 2011 році.
 
До старту Crew Dragon американські астронавти подорожували у космос за допомогою російських ракет і космічних кораблів «Союз».
 
Це не лише било по міжнародному іміджу США як космічної держави, а й коштувало країні чималих грошей: останнім часом вартість відправки лише одного астронавта на «Союзі» сягала 90 млн доларів — це приблизно у чотири рази більше, ніж 10 років тому. Послуги SpaceX значно дешевші — всього 55 млн доларів за місце.
 
У 2014 році, на тлі запровадження санкцій щодо Росії через анексію Криму, нинішній керівник «Роскосмосу» Дмитро Рогозін пригрозив, що РФ може відмовитися від доставки американських астронавтів на МКС: «Пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батута». Відповіді на ці слова він дочекався шість років потому. «Батут працює», — пожартував засновник SpaceX Ілон Маск, коментуючи успішний запуск Crew Dragon.
 
І вже станом на ранок понеділка свої привітання висловили президент США Дональд Трамп, глава SpaceX Ілон Маск, глава NASA, глава Європейської космічної агенції Йоханн-Дітріх Вернер, а от Дмитро Рогозін мовчить…
 
У NASA розповідали, що в разі успіху першого пілотованого польоту Crew Dragon, наступний планується здійснити вже восени цього року. До екіпажу, як очікується, входитимуть вже не двоє, а четверо астронавтів — американці Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шенон Вокер, а також японець Соїті Ногучі.
 
Про точну дату цього польоту в NASA поки не повідомляли. Загалом у найближчих планах ще принаймні шість таких польотів до МКС, які SpaceX має здійснити за контрактом iз NASA.