На трьох колесах: лідер чемпіонату Льюїс Хемілтон здобув драматичну перемогу в Сiльверстоуні

04.08.2020
На трьох колесах: лідер чемпіонату Льюїс Хемілтон здобув драматичну перемогу в Сiльверстоуні

Незважаючи на деградацію лівої передньої шини, лідер чемпіонату Льюїс Хемілтон виграв домашній Гран-прі в Сiльверстоуні. (Фото з сайта nyob.news.)

Відео останніх хвилин Гран-прі Великої Британії, впродовж яких чинний чемпіон світу Льюїс Хемілтон на «триколісному» «Мерседесі» долав заключні кілометри гонки в Сільверстоуні, дуже швидко облетіло весь світ. 
 
 
При цьому фанати «Формули-1» не тільки захоплювалися тим, як перший пілот «Мерседеса» упевнено тримає на трасі свій «неповносправний» болід, наближаючи в екстремальних умовах свою третю в сезоні перемогу.
 
 
Дивувалися вони й тому факту, що одразу на двох «Мерсах» під кінець перегонів трапилася однотипна деградація гуми.
 
 
Через це партнеру Хемілтона — Вальтері Боттасу — довелося заїхати до боксів на незапланований піт-стоп та роз­прощатися з надією принести команді переможний «дубль».
 
Лідеру ж чемпіонату в цьому плані пощастило значно більше. Руйнування шини на його боліді відбувалося поступово, а до завершення перегонів залишалося не так уже й багато кілометрів. 
 
«Я ніколи не відчував нічого подібного. Останнє коло було найскладнішим у моєму житті. До цього моменту все йшло відносно гладко, шини працювали відмінно, я контролював ситуацію. Але раптом на прямій ліва шина почала втрачати тиск. Моя душа пішла в п’яти. Далі я вже думав лише про те, як не пошкодити болід. Добре, що в підсумку мені вдалося фінішувати першим», — поділився емоціями Хемілтон.
 
Вирушивши в гонку з «поулпозишн», до заключного кола перший пілот «Мерседеса» вже мав пристойний гандикап над переслідувачами.
 
Утім на фініші перевага Льюїса над срібним призером гонки — лідером «Ред буллу» Максом Ферстапеном, якому, до слова, належить найшвидкий час на колі, — становила скромні п’ять секунд.
 
Без сумніву, втримати ситуацію під контролем допомогло Хемілтону й чудове знайомство з домашнім Сільверстоуном.
 
Після завершення драматичних перегонів британець лише пошкодував, що через коронавірус гонка відбувалася без глядачів.
 
Керівник «Мерседеса» Тото Вольфф також мав змішані емоції: «Балансувати на межі поразки, але все ж таки виграти гонку — це правда неймовірно.
 
Але успіх має дещо гіркуватий присмак, адже британська траса ідеально підходить нашій машині, тож ми могли значно збільшити свою перевагу в Кубку конструкторів».
 
Хай там як, а й без залікових очок Боттаса сумнівати в перевазі срібних болідів над конкурентами не доводиться. Після чотирьох гонок «Мерседес» майже вдвічі за очками випереджає найближчого переслідувача — «Ред булл» (146 очок проти 78).
 
Так само переконливим є й лідерство в загальному заліку пілотів Хемілтона, котрий попри програну стартову гонку чемпіонату вже випереджає свого візаві по стайні на 30 пунктів.