Такі різні сезони: Маліновський виграє дебютну медаль, а Шахов покидає Серію А

04.08.2020
Такі різні сезони: Маліновський виграє дебютну медаль, а Шахов покидає Серію А

У дебютному сезоні в Серії А Руслан Маліновський забив 8 голів та виграв разом із «Аталантою» бронзові медалі. (Фото з сайта: www.footboom.com.)

Слідом за Ла Лігою та АПЛ завершила сезон й італійська Серія А. Володар дев’ятого поспіль «скудетто» «Ювентус» достроково гарантував собі титул, тому не особливо хвилювався за результат у останніх двох турах. Як підсумок — дві поразки від слабших за рангом суперників: «Кальярі» (0:2) та «Роми» (1:3).
 
У поєдинку з римлянами не грав найкращий бомбардир туринців Кріштіану Роналду, який не зміг нав’язати боротьбу Чіро Іммобіле за «Золоту бутсу».
 
 
30-річний італієць став не лише найрезультативнішим голеадором Італії, а й усього євросезону, випередивши форварда «Баварії» Роберта Левандовського.
 
 
Перше з 2011 року «срібло» Серії А взяв міланський «Інтер», який у поєдинку за друге місце здолав «Аталанту» Руслана Маліновського — бергамаски знову стали третіми.
 
 
Вихованець «Шахтаря» провів досить успішний дебютний сезон у топ-лізі: чотири «асисти» та вісім голів, один із яких — прямим ударом зі штрафного у ворота «Парми» минулого тижня.
 
А от «Лаціо», який до карантинної паузи був головним конкурентом «Юве», став лише четвертим — підопічні Сімоне Індзагі, окрім особистої нагороди Іммобіле, можуть радіти хіба що місцю у Лізі чемпіонів.
 
Після повернення в клуб взимку зіркового 38-річного форварда Златана Ібрагімовіча, який став найбільш віковим футболістом із десятьма голами у сезоні, новими фарбами заграв «Мілан».
 
«Россо-нері» жодного разу не програли після рестарту чемпіонату, але непереконливі результати до Нового року завадили міланцям зачепитися за ЛЧ. У підсумку — шосте місце та Ліга Європи.
 
Зазначимо, що після завершення сезону на мажорній ноті «червоно-чорні» відмовились від ідеї запрошувати на тренерську посаду екснаставника «РБ Лейпцига» Ральфа Рангніка та продовжили контракт зі Стефано Пйолі.
 
Близький до того, аби залишитись у Мілані ще на рік, й Ібрагімовіч — за словами місцевих ЗМІ, він уже погодився продовжити співпрацю з клубом.
 
Не зумів одразу пробитися до топ-4 екснаставник «Шахтаря» Пауло Фонсека, який привів «Рому» із двома колишніми гравцями клубів УПЛ — Мхітаряном та Калінічем — лише до п’ятої сходинки у таблиці. Але «вовки» ще можуть вирвати путівку до головного єврокубка, якщо виграють Лігу Європи.
 
На відміну від Маліновського, із протилежним настроєм завершує сезон інший представник української збірної — півзахисник «Лечче» Євген Шахов. «Червоно-жовті», які лише минулого літа підвищились у класі, не змогли зберегти прописку в еліті, хоча боролись за виживання до останнього туру.
 
В активі 29-річного ексгравця «Дніпра» — один гол та три передачі у 24 матчах. Але не виключено, що після вильоту у Серію B він змінить клуб.
 
А на Туманному Альбіоні визначили володаря Кубка — останнім шансом заскочити у єврокубки скористався лондонський «Арсенал», обігравши у дербі на «Уемблі» «Челсі».
 
Наставник «канонірів» Мікель Артета при цьому став першим за 33 роки тренером клубу, який узяв трофей у дебютному сезоні. 38-річний іспанець оновив ще один рекорд — він став наймолодшим тренером за 20 років, який виграв англійський Кубок.
 
«Ми зіграли, ймовірно, кращі 30 хвилин iз тих пір, як я очолив клуб. Пишаюся тим, що представляю цих футболістів і цей клуб. Для нас це по­двійна нагорода. Важливо, щоб цей клуб виступав у єврокубках. Ми всi зробили це, тому я щасливий», — не приховував радості Артета.
 
Через кубкові поєдинки до рестарту «плей-оф» Ліги чемпіонів у Франції готується «ПСЖ». Після національного Кубка парижани додали у свою колекцію ще й Кубок ліги, перестрілявши у серії пенальті «Ліон».