Рейтинг довіри росіян до Путіна в липні впав до 23% — опитування

31.07.2020
Рейтинг довіри росіян до Путіна в липні впав до 23% — опитування

У липні рейтинг довіри до Володимира Путіна впав до 23%.
 
 
Такі дані наводить «Левада-центр» 29 липня.
 
 
Судячи з архівів дослідницької організації, це історично мінімальний показник для Володимира Путіна. 
 
 
Учасників опитування просили назвати п’ять-шість політиків і громадських діячів, яким вони найбільше довіряють (питання відкритого типу).
 
Володимир Путін традиційно займає перше місце, але його ім’я в липні 2020 року назвали тільки 23% опитаних.
 
Це на 3% менше, ніж у червні, на 12% менше, ніж на початку 2020 року, і на 36% менше, ніж у листопаді 2017 року.
 
За Путіним ідуть прем’єр-міністр Михайло Мішустін, глава ЛДПР Володимир Жириновський і міністр оборони Сергій Шойгу. У всіх трьох по 10% у рейтингу довіри. Прикметно, що 3% опитаних заявили, що довіряють колишньому губернатору Хабаровського краю Сергію Фургалу. За даними «Левади», Фургалу довіряють більше росіян, ніж Олексію Навальному і Дмитру Медведєву. Імена двох останніх назвали по 2% респондентів.
 
Відповідь «нікому не довіряю/всім не довіряю» дали 17% респондентів. Вагалися з відповіддю 33% респондентів. 
 
При цьому 60% опитаних «Левада-центром» заявили, що в цілому схвалюють діяльність Володимира Путіна на посту президента Росії, а 33%  відповіли, що не схвалюють.
 
Пік схвалення діяльності Володимира Путіна припав на 2014-2015 роки (85-87%). Різке зниження схвалення його діяльності припало на 2018 рік. Вiдтодi цей показник продовжував знижуватися.
 
В останні місяці він тримається на рівні 59-60%.
 
Настрої росіян пояснюються передусім економічною ситуацією в країні, річні темпи економічного зростання якої в останні роки становлять лише приблизно 1%, а доходи громадян РФ падають. 
 
Додамо, що, за останніми оприлюдненими даними державного Всеросійського центру дослідження громадської думки (ВЦИОМ), у червні  2020 року показники для російського президента були також не дуже втішні — тоді рейтинг довіри Путіну становив 28,6%.