Лишайте авто біля метро: у Києві побудують шість перехоплюючих паркінгів

29.07.2020
Лишайте авто біля метро: у Києві побудують шість перехоплюючих паркінгів

Жити в заторах — сумнівне задоволення. (Фото з сайта 112.ua.)

Кияни й гості столиці, які пересуваються містом власним авто або ж наземним громадським транспортом, як правило, потрапляють у величезні затори, адже кількість машин щороку лише зростає.
 
 
Згідно з даними Головного сервісного центру МВС України, кількість транспортних засобів, зареєстрованих у Києві минулого року, — 169,903 тис. (Для порівняння, у 2018-му в столиці було зареєстровано їх значно менше, а саме — 114,325 тис. авто). А додайте сюди ще й транзитний транспорт. 
 
 
Більше того, Київ обігнав багато мегаполісів світу за кількістю автомобілів, зокрема, Стамбул, Лондон, Берлін. І ця тенденція стрімкого зростання кількості авто притаманна не лише столиці, а загалом є проблемою номер один для всіх великих міст України. 
 
Часто бідоласі автовласнику у великому місті просто ніде притулити своє «дитятко». Особливо ж потерпають від нестачі парковок водії в Києві. Аби хоч якось розрядити напругу в цій царині, Київська міська рада нещодавно ухвалила рішення про облаштування шести перехоплюючих паркінгів.
 
Тим паче, що подібний досвід уже є: перехоплюючі паркінги дуже популярні в Європі — вони дають змогу зменшити трафік і розвантажити центральні райони великих міст.
 
Справедливості заради зауважимо, що дещо раніше цей досвід уже намагалися застосувати в Україні, проте безуспішно. 
 
Та наразі столичні депутати налаштовані більш рішуче: вони вже визначили перелік локацій, де будуть облаштовані ці паркінги. Зокрема, майданчики для авто з’являться за такими адресами: вул. Тираспольська, 12 (на перетині вул.Тираспольської та вул. Щусєва), вул. Стеценка, 1/3 (ст. метро «Сирець»), площа Героїв Бреста (ст. метро «Святошин»), пр. Броварський (ст. метро «Лісова», вздовж лінії метрополітену), вул. Старобориспільська (ст. метро «Червоний хутір», майданчик №1), вул. Камишинська (ст. метро «Видубичі»).
 
«Перехоплюючі паркінги зменшать навантаження на вулично-дорожню мережу і дадуть змогу власнику залишити авто біля кінцевої станції метрополітену та продовжити рух до центральної частини міста громадським транспортом. Тобто водій зможе швидко дістатися в потрібне місце і не буде простоювати в заторах», — зазначив ініціатор рішення депутат Київради Володимир Левін. 
 
Будемо сподіватися, що цього разу старання не виявляться марними й таки втіляться в життя, адже, за статистикою, в заторах у годину пік українці втрачають від 20 хвилин до півгодини щодня. І це як мінімум.
 
А за рік киянам набігає 227 годин, або 9,5 дня, проведених за кермом у найбільш завантажених i загазованих місцях мегаполіса.