Найдовший саміт в історії Євросоюзу: бюджетну «шкуру» ЄС ділили п’ять діб

24.07.2020
Зазвичай саміти ЄС — зустрічі глав усіх країн-членів Євросоюзу в Брюсселі — відбуваються за заздалегідь визначеною та обкатаною бюрократичною процедурою.
 
Всі деталі передбачених для схвалення главами держав домовленостей наперед узгоджують відповідні міністри країн-членів спільно з єврокомісарами (міністрами) ЄС.
 
Тож глави держав прибувають на саміт увечері п’ятниці, щоб «повечеряти», а принагідно узгодити якісь можливі розбіжності.
 
На ранок суботи відповідні документи вже готові, тому прем’єри чи президенти в урочистій атмосфері скріплюють їх підписами, мають ситний обід, а по тому вирушають по домівках. 
 
Така бюрократична ідилія була порушена під час останнього надзвичайного саміту ЄС, який розпочався в Брюсселі в п’ятницю, 17 липня, але в суботу не закінчився, а розтягнувся на майже п’ять діб. Це був найдовший саміт в історії Євросоюзу. 
 
А ламати списи було за що, бо йшлося, звичайно ж, про гроші та їх розподіл. Першочерговим завданням учасників переговорів було визначити суму бюджету Союзу на 2021—2027 роки. Повідомляється, що він становитиме близько 1,1 трильйона євро.
 
І бюджету не звичайного, а надзвичайного, покликаного знову поставити на ноги економіку ЄС після удару коронавірусної кризи. 
 
Учасникам саміту не відразу вдалося прийти до угоди про суму неповернутих грантів, які зможуть отримати з фонду відновлення найбільш постраждалі європейські економіки.
 
18 травня Франція і Німеччина виступили з ініціативою створення в ЄС загального фонду для економічного відновлення після пандемії.
 
Президент Емманюель Макрон і канцлерка Ангела Меркель запропонували Єврокомісії запозичити на фінансових ринках 500 млрд євро для надання допомоги найбільш постраждалим країнам, регіонам і галузям.
 
Засоби для фонду відновлення Єврокомісія пропонувала запозичити на фінансових ринках від імені ЄС, який має найвищий кредитний рейтинг ААА, що забезпечує мінімальні відсотки по боргах.
 
Розподілити позику, зроблену від імені ЄС, Париж і Берлін запропонували головним чином у вигляді субсидій і грантів із загального бюджету Союзу, а не кредитів. Переговори проходили важко і тривали чотири дні замість двох.
 
Лише на п’ятий день лідери країн Євросоюзу досягли компромісної угоди щодо бюджету й програми відновлення економіки від наслідків пандемії на 2021—27 роки. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що відчуває полегшення після ухвалення угоди.
 
«Це було непросто», — сказала вона на пресконференції, передає агенція dpa.
 
Найзапекліші суперечки точилися під час обговорення фонду відновлення економіки Євросоюзу від наслідків пандемії COVID-19. Загальний обсяг фонду залишиться незмінним — 750 мільярдів євро, як спочатку запропонували в Єврокомісії.
 
З них, згідно з компромісним рішенням, 390 мільярдів євро складатимуть гранти, які державам-одержувачам не потрібно буде повертати Брюсселю. Решта — 360 мільярдів євро — кредити. Боргові зобов’язання мають бути погашенi до 2058 року.
 
На початку переговорів Німеччина та Франція пропонували, щоб сума субсидій, що не підлягають поверненню, становила 500 мільярдів євро. Але за скорочення цієї суми виступили Австрія, Данія, Нідерланди, Фінляндія та Швеція. Спочатку вони наполягали на наданні лише кредитів, а не субсидій, щоб схилити такі країни, як Італія, до більш сміливої політики реформ. 
 
Президент Франції назвав домовленість «історичним днем Європи» і наголосив, що під час тривалих і важких дискусій народилося нове розуміння солідарності. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що об’єднана Європа має шанс вийти зі спричиненої пандемією коронавірусу кризи сильнішою. 
 
  Європарламент має двоякі відчуття щодо компромісу у справі фінансового пакету для Євроспільноти. Частина депутатів говорять про історичне порозуміння, інші — про те, що рівень витрат у бюджеті замалий, критикують також неточні пункти щодо оцінки верховенства права.
 
У четвер, 23 липня, на надзвичайній сесії євродепутати розпочали обговорювати прийняті рішення. Згода Європейського парламенту необхідна для введення фінансового пакета в життя.
 
Депутати стверджують, що багаторічний бюджет — замалий і що Європарламент не може затвердити запропонованого рівня витрат, рішуче не погоджується у неточностях механізму, який є умовою виплати коштів у залежності від питань верховенства права. Тобто, прийняте на саміті у вівторок, 21 липня, компромісне рішення — «ще не остаточне», вважають в Європарламенті.
 
Багатоденна зустріч у верхах Євросоюзу, присвячена його відновленню після пандемії, з самого початку була затьмарена глибокими розбіжностями, подолати які не вдалося. Вони будуть нависати над ЄС чорною хмарою і в майбутньому.