У підпалі собору XV століття у Нанті підозрюють біженця з Руанди: у нього спливала посвідка на проживання

21.07.2020
У підпалі собору XV століття у Нанті підозрюють біженця з Руанди: у нього спливала посвідка на проживання

Пожежа в Нанті стала потрясінням для французів.

Причиною пожежі минулої суботи в соборі Святих Петра і Павла у французькому місті Нант міг бути підпал — цю версію зараз вивчають слідчі.
 
Вогонь спалахнув одразу в трьох місцях, віддалених одне від одного, що не могло бути збігом обставин, заявив прокурор міста П’єр Саннес, передає агенція dpa.  
 
Згідно із заявою прокурора, одне місце займання було в органі, ще два — в нефі собору. Пожежникам вдалося взяти вогонь під контроль лише через 10 годин після початку пожежі.
 
У гасінні полум’я були задіяні 60 вогнеборців. У результаті НП були знищені безцінні реліквії: старовинний орган епохи бароко і унікальні вітражі XV сторіччя східного фасаду.
 
У справі про можливий підпал кафедрального собору Святих Петра і Павла поліція взяла під варту 39-річного чоловіка. Про це в неділю, 19 липня, повідомив французький телеканал LCI.
 
Затриманий є активістом цього церковного приходу, який мав замкнути двері собору ввечері напередодні пожежі.
 
Він також є біженцем iз Руанди, який прагнув легалізувати своє перебування у Франції, цитує LCI заяву представника місцевої прокуратури.
 
За даними телерадіомережі RTL, громадянин Руанди міг підпаленням собору «висловити гнів» iз приводу закінчення свого дозволу на проживання і можливої депортації на батьківщину.
 
Водночас чоловік поки що не перебуває у статусі підозрюваного.
 
Його затримали для з’ясування суперечностей у свідченнях щодо його місця перебування у ніч напередодні пожежі, повідомив прокурор.
 
Собор Святих Петра і Павла у Нанті було збудовано у XV сторіччі у стилі пізньої французької готики. Він вважається шедевром цього архітектурного стилю та є однією з найбільших готичних церков Франції.
 
За висотою він лише на шість метрів нижчий від собору Паризької Богоматері, який також постраждав від пожежі у квітні минулого року. 
 
Будувати храм почали в XV столітті. Церква пережила вибух у 1800 році, бомбардування в 1944-му і пожежу 1972 року. Після цієї пожежі собор у Нанті було відреставровано лише в 1985 році.
 
У суботу в Нант за дорученням президента країни Емманюеля Макрона терміново відвідали прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс, глава МВС Жеральд Дарманен і міністр культури Розлін Башло. Французький фонд спадщини вже оголосив про збір пожертвувань на реставрацію собору. 
 
Інцидент у Нанті став справжнім потрясінням для жителів міста і нагадав французам про іншу культурну трагедію, яка  трапилася 15 місяців тому внаслідок пожежі в соборі Нотр-Дам де Парі.