З поправкою на коронавірус: ювілейна Всеукраїнська проща у Зарваниці пройшла онлайн

21.07.2020
З поправкою на коронавірус: ювілейна Всеукраїнська проща у Зарваниці пройшла онлайн

Ще ніколи Зарваниця під час прощі не була такою малолюдною. (Фото з сайта news.ugcc.ua.)

У незвичайному онлайн-режимі відбувалася у минулі вихідні ювілейна, 25-та, Всеукраїнська проща до однієї з найбільших святинь УГКЦ — відпустового центру «Зарваниця», що розташований біля однойменного села в Теребовлянському районі Тернопільщини.
 
 
Упродовж років ця подія збирала сотні тисяч паломників з усієї України та з-за кордону.
 
 
Однак цього разу, зважаючи на пандемію коронавірусу, глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав уклінно просив вірних залишитися вдома і брати участь у прощі онлайн, відтак під час урочистого дійства подякував їм за те, що дослухалися до його голосу і «пройшли дорогою до Зарваниці у приватний спосіб».
 
За повідомленням департаменту інформації УГКЦ, онлайн-прощу транслювали державні телеканали та «Живе телебачення» (суспільно-релігійний проєкт Української греко-католицької церкви).
 
Однак безлюдною площа перед собором Зарваницької Матері Божої не була. Окрім нечисленних паломників, святу літургію відвідали і представники місцевої влади, і навіть п’ятий президент України Петро Порошенко з дружиною. Обов’язковою умовою присутності було дотримання маскового режиму і безпечної дистанції.
 
 
Однією з найважливіших подій під час Всеукраїнської прощі онлайн до Зарваниці 19 липня стало відновлення Блаженнійшим Святославом акту посвяти українського народу під покров Пресвятої Богородиці.
 
Чверть століття тому на цьому ж місці посвяту України і Церкви Пресвятій Богородиці здійснив патріарх Мирослав-Іван Любачівський, а першим, хто віддав український народ під покров Пресвятої Богородиці, був Ярослав Мудрий. 
 
У своєму виступі глава УГКЦ нагадав, що сила віри не поставила на коліна український народ перед обличчям найгірших репресій, нищень, руйнувань і насилля.
 
«Пресвята Богородиця покрила нас Покровом. Бог проявився присутнім і дав нам силу. Ми залишилися єдиною Церквою і Україною», — зазначив він.