Ловіть гривню: чому українцям доведеться стикнутися зі зростанням цін

21.07.2020
Ловіть гривню: чому українцям доведеться стикнутися зі зростанням цін

Нестабільна гривня — до зміни цін. (Фото з сайта agropolit.com.)

Зараз, під час пандемії коронавірусу, нікого не полишає думка про стан української гривні та вплив ковіду на економіку.
 
 
Курс долара продовжує зростати. 
 
 
Національний банк України встановив на 20 липня 2020 року офіційний курс гривні на рівні 27,37 грн/$.
 
 
Отже, у порівнянні з попереднім банківським днем НБУ знизив курс гривні на 15 копійок.
 
Важливою причиною падіння гривні є різниця між реальним і закладеним у держбюджет валютним курсом, що вплинуло на закриття багатьох підприємств. 
 
До держбюджету 2020 року з самого початку заклали середньорічний курс 27 гривень/долар, однак у квітні валютний курс погіршили до 29,5 гривні/долар.
 
Після подання президента України Володимира Зеленського і призначення минулого тижня Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку, поки курс долара зростає ніби не фатально.
 
В інтерв’ю для інтернет-порталу «Апостроф» інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса каже, що якщо колишня політика Національного банку збережеться, курс долара на кінець 2020 року не повинен перевищити 28 гривень. Проте він також припускає, що політика НБУ буде змінюватися.
 
Фурса передбачає, що новий глава Нацбанку, ймовірно, буде залежний від президента, тому прогнозувати щось складно. Слід розуміти, що найбільш вірогідним кроком Нацбанку в цьому сценарії стане грошова емісія.
 
Але якщо регулятор почне друкувати гроші, то Україна втратить підтримку з боку МВФ, попереджає Сергій Фурса. А це, у свою чергу, також може зіграти проти національної валюти.
То що ж чекає на українців, якщо не уникнути девальвації національної валюти?
 
Для аналізу ситуації було проведено моніторинг столичних ринків, зокрема «Куренівського» та ринку «Виноградар». Більшість риночних торговців зауважили, що в разі емісії гривні буде великий ризик інфляції.
 
Оскільки українська економіка переживає не найкращі часи, то дисбаланси у попиті і пропозиції на різних ринках можуть виникати дуже швидко і зберігатися надовго, через це інфляційний процес може стати неконтрольованим, а відтак зростання цін не змусить себе довго чекати.
 
Крістіна ЧАГАРНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка