Плата за незалежність: у Києві відкрили меморіал пам’яті вбитому журналісту Павлу Шеремету

21.07.2020
Меморіал пам’яті журналісту Павлу Шеремету, який загинув унаслідок вибуху чотири роки тому, відкрили в Києві.
 
Пам’ятний знак встановили на вулиці Івана Франка, де жив журналіст.
 
Саме неподалік цього місця й пролунав вибух 20 липня 2016-го. Автор меморіалу — український скульптор Назар Білик.
 
Пам’ятник виконано у лаконічному стилі — білий аркуш паперу з ім’ям i прізвищем убитого журналіста, а також слова внизу: «На цьому місці 20 липня 2016 року загинув журналіст». 
 
На відкриття меморіалу прийшли друзі та знайомі журналіста, а також колеги з видання «Українська правда».
 
Серед них — головна редакторка Севгіль Мусаєва-Боровик, власниця інтернет-видання Олена Притула, а також екснародна депутатка Світлана Заліщук.
 
Прокоментував ситуацію навколо розслідування вбивства Павла Шеремета і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що українському суспільству потрібні чіткі відповіді та беззаперечні докази в убивстві журналіста.
 
«Сьогодні четверта річниця з дня вбивства Павла Шеремета. У Білорусі, Росії та Україні він стояв за цінності демократії, права та свободи людини. Його зухвале вбивство — втрата для всіх незалежних медіа та журналістів. А ще цей злочин — ганьба для України», — заявив президент.
 
Неупередженого та достовірного розслідування загибелі Павла Шеремета вимагають від українських правоохоронців і Сполучені Штати Америки. Таку заяву Посольство США в Україні оприлюднило на своїй сторінці у «Твіттері». І додало: робота незалежних журналістів є критично важливою для демократії.
 
«У четверту річницю вбивства Павла Шеремета ми долучаємося до українців, які продовжують вимагати ретельного, неупередженого та достовірного розслідування, що забезпечить правосуддя для тих, хто замовив і здійснив це вбивство. Ми шануємо роль Шеремета та інших незалежних українських журналістів у відважному повідомленні правди та сприянні відкритому обміну інформацією й ідеями. Робота незалежних журналістів є критично важливою для успіху демократії», — йдеться у заяві.
 
Нагадаємо, у машину Павла Шеремета було закладено вибуховий пристрій. Він спрацював о 7:45 ранку, коли журналіст їхав на ранковий ефір своєї програми.
 
12 грудня минулого року правоохоронці назвали підозрюваних у вбивстві журналіста.
 
Це військова медсестра Яна Дугарь, дитячий хірург Юлія Кузьменко, музикант і військовослужбовець Андрій Антоненко. Їм повідомлено про підозру, втім провину досі не доведено.