СБУ викрила антиукраїнського агітатора у Черкасах

17.07.2020
СБУ викрила антиукраїнського агітатора у Черкасах

Вдома у «письменника» слідчі знайшли чимало доказів.

У Черкасах співробітники Служби безпеки України викрили агітатора, який займався розповсюдженням інформації, спрямованої на розпалювання релігійної, міжнаціональної ворожнечі і підтримку сепаратизму.
 
 
Як повідомила «УМ» прессекретар управління СБУ в Черкаській області Катерина Дрога, за попередніми даними слідства, чоловік, який раніше за свою творчу діяльність став членом Спілки письменників Росії, на замовлення кураторів iз РФ готував провокативні матеріали. 
 
 
«У них автор публічно засуджував існування однієї з українських конфесій. Також фігурант активно підтримував діяльність ватажків незаконних збройних формувань так званої «Л/ДНР». Підготовлені матеріали він розповсюджував на пропагандистських інтернет-ресурсах РФ», — розповідає пані Катерина.
 
За її словами, під час обшуку за місцем проживання письменника правоохоронці виявили комп’ютерну техніку і флеш-накопичувачі із доказами протиправної діяльності. За висновками експертиз, вилучені матеріали містять ознаки розпалювання міжконфесійної і релігійної ворожнечі. 
 
«Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України», — зазначає Катерина Дрога. 
 
Вона каже, що викриття агітатора проводилось спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури Черкаської області.
 
Водночас на Житомирщині СБУ викрила жінку з Коростишева, яка агітувала в соцмережах до насильницької зміни державної влади й розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Рішенням суду фігурантку визнано винною.