Президент невизнаного Косова постав перед спецтрибуналом у Гаазі у справі про масові вбивства

15.07.2020
Президент невизнаного Косова постав перед спецтрибуналом у Гаазі у справі про масові вбивства

Хашим Тачі в Гаазі.

Президент Косова Хашим Тачі в понеділок, 13 липня, відвідав перше судове засідання в Гаазі.
 
 
Політик постав перед спецтрибуналом iз розслідування воєнних злочинів у Косові, у скоєнні яких у період війни за незалежність краю від Сербії в 1998-1999 роках його підозрюють, повідомляє «Німецька хвиля».
 
 
Наприкінці червня прокуратура спецтрибуналу звинуватила Тачі й ще вісьмох представників колишньої Визвольної армії Косова (ВАК) у скоєнні жорстоких злочинів, у результаті яких постраждали сотні косовських албанців, сербів, циган і представників інших національностей, а також політичних опонентів зазначених осіб.
 
 
До того ж, президент Тачі та інші підозрювані «несуть кримінальну відповідальність за близько 100 убивств», стверджувалося в заяві прокуратури. Сам спецтрибунал керується косовським законодавством, але працюють у ньому міжнародні судді та прокурори.  
 
Перші звинувачення проти ВАК i її керівництва з’явилися в доповіді Агентства з прав людини Ради Європи у 2011 році. У звіті агентства бойовиків ВАК звинувачували в скоєнні під час війни в Косові масових убивств цивільних осіб сербської національності, а також своїх політичних супротивників серед албанців.
 
Їм, а також Хашиму Тачі, як тодішньому польовому командиру ВАК, висували звинувачення в торгівлі людськими органами та контрабанді зброї. 
 
Президент Косова звинувачення на свою адресу відкидає. За його словами, він міг зробити «політичні помилки», але не воєнні злочини. Обвинувальний висновок налічує десять пунктів.
 
Докази прокуратури до жовтня повинен розглянути спецтрибунал і вирішити, чи висувати Тачі офіційні звинувачення. Висновок було передано в трибунал ще 24 квітня, проте прокуратура не поспішала розголошувати цей факт.
 
Рішення з його оприлюднення було ухвалено через те, що Хашим Тачі та ексглава парламенту республіки Кадрі Веселі намагалися перешкодити роботі цього органу, сподіваючись уникнути судового переслідування, йшлося в заяві для преси. Президент Косова говорив: «Якщо спецсуд затвердить обвинувальний акт, я готовий подати у відставку».
 
Хашим Тачі був одним із засновників визвольної армії Косова, що діяла в період війни 1998-1999 років. Із 2000-го по 2016 роки він був лідером Демократичної партії Косова (ДПК), в минулому — політичного крила ВАК. У 2008-2014 роках Тачі обіймав пост прем’єр-міністра республіки, потім очолював МЗС, а на початку 2016 року був обраний президентом Косова.
 
У результаті війни в Косові загинуло понад 10 тис. осіб, зниклими безвісти досі вважають 1641 особу. 
 
Збройний конфлікт закінчився після повітряних ударів НАТО по Сербії, що тривали 78 днів. Згодом Косово відділилось від Сербії і в односторонньому порядку проголосило незалежність. Белград до цього часу вважає край частиною Сербії. Незалежність Косова також не визнали кілька членів ЄС, Росія та Китай. Україна теж не визнає незалежності Косова.