Із серпня у понад вдвічі збільшиться тариф на передачу електроенергії

14.07.2020
Здивувати українців підвищенням цін на ті чи інші товари чи послуги майже нереально, тож чергове здорожчання в енергетичній сфері видається як щось невідворотне.
 
А черговим «сюрпризом» від енергетиків стане зростання з 1 серпня в Україні ціни на передачу електроенергії на 54,6%.
 
Наприкінці минулого тижня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на своєму засіданні переглянула тариф на послуги з передачі електричної енергії та тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК «Укренерго».
 
Це рішення було прийнято відповідно до пропозицій НЕК «Укренерго», щодо необхідності перегляду тарифів на вищевказані послуги у зв’язку з дефіцитом коштів, що виник за окремими складовими витрат структури тарифів.
 
Зокрема, за статтями «витрати на виконання спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, у тому числі із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел», «витрати на придбання допоміжних послуг».
 
При розрахунку тарифу на послуги з передачі електричної енергії було враховано реалізацію заходів, зафіксованих у Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання 
проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні, а також заходів Антикризового енергетичного штабу. В тому числі з урахуванням того, що вже найближчим часом Кабмін i ВР ухвалять такі зміни до законодавства та регуляторних актів.
 
Ідеться про зменшення рівнів «зелених» тарифів на електроенергію через внесення Верховною Радою змін до чинного законодавства; зменшення прогнозного обсягу передачі електричної енергії відповідно до Прогнозного балансу Мінекоенерго; запровадження Кабінетом Міністрів перехідної моделі покладання спеціальних обов’язків, яка дозволить покращити фінансовий стан ДП «Гарантований покупець», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго» та оптимізувати тариф на послуги з передачі електричної енергії, мінімізувати небаланс електричної енергії та забезпечить повною мірою розрахунки з учасниками ринку електричної енергії.
 
Урахування цих чинників i залучення додаткового фінансування дозволило оптимізувати тарифи НЕК «Укренерго». Тому з серпня тариф на послуги з передачі електричної енергії становитиме 240,23 грн/МВт/год.; тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління становитиме 24,75 грн/МВт/год. (без урахування податку на додану вартість).
 
Як зазначено на сайті компанії, НКРЕКП усвідомлює, що такий рівень тарифу на послуги з передачі електричної енергії є обтяжливим для споживачів електроенергії та може негативно позначитись на конкурентоспроможності української промисловості, проте вимушена прийняти зазначене рішення для забезпечення цілісної, збалансованої роботи НЕК «Укренерго», ДП «Гарантований покупець», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго» та якнайшвидшого врегулювання проблемних питань в електроенергетичній сфері.
 
Додамо, що спочатку енергетики хотіли підвищити тариф у 2,1 раза — до 327,97 грн/Ват-годину, а початковою пропозицією було взагалі довести його до... 604,51 грн/Ват-годину. Проте можливість знизити тариф з’явилася завдяки планам НЕК залучити кредитні кошти міжнародних фінансових організацій, що дозволить запобігти моментальному навантаженню на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до підписаного між урядом України та виробниками «зеленої» енергії меморандуму.