На Херсонщині помешкання-музей Остапа Вишні розберуть і заново складуть

14.07.2020
На Херсонщині помешкання-музей Остапа Вишні розберуть і заново складуть

Колаж з сайта tavriya.ks.ua.

Про те, що вже у жовтні нинішнього року будинок Остапа Вишні — Павла Губенка — у селі Кринки Олешківського району на Херсонщині отримає нове життя, заявив ініціатор реконструкції, керівник столичної будівельної компанії Сергій Одарич.
 
 
Напівзруйнований будинок-мазанку, де любив відпочивати класик української художньої сатири та гумору, перенесуть із території військової частини на інше місце й відновлять, максимально зберігши зовнішній вигляд та внутрішнє оздоблення.
 
 
Цікаво, що день народження письменника з непростою біографією — 13 листопада — пропонується зробити одночасно й Днем села Кринки. 
 
«Творчість Остапа Вишні полюбив ще у школі та дуже здивувався, дізнавшись, що його будинок-музей фактично зруйнований, — розповідає меценат Сергій Одарич. — Ми все відновимо так, як було за життя письменника, — все до сантиметра. Садибу дбайливо розберуть, перевезуть на відстань близько 500 метрів на нове будівництво, де й встановлять на новому міцному фундаменті».
 
За словами керівника реконструкційних робіт, не просто відновлять хату, а й облаштують територію з вишневим садом навколо.
 
Після цього за справу візьмуться краєзнавці та активісти, які зможуть відтворити внутрішній інтер’єр будинку-музею Остапа Вишні, наповнивши його експонатами, а також історично значущими матеріалами.
 
Адже на Херсонщині знаменитий письменник не лише жив разом із дружиною Варварою Олексіївною, а й працював, пишучи замітки та надихаючись природою.
 
Відомо, що улюблену місцевість письменник зобразив у одному з оповідань під назвою «Щука». До речі, у Кринках сатирика не раз відвідували колеги по цеху: Максим Рильський, Володимир Сосюра, Микола Бажан.
 
Нагадаємо, будинок-музей Остапа Вишні перебуває у жалюгідному стані вже понад 20 років поспіль, за цей час встигли зруйнуватися стіни, стеля та дах невеликого будиночка.
 
Проблема ускладнилася після 2014 року, коли ділянка землі, на якій розташований музей письменника, опинилася на території, що потрапляє під юрисдикцію Міністерства оборони України, через що доступ до нього обмежили.
 
— Спроби відновити музей-садибу Остапа Вишні почалися ще в 2015 році — тоді організували свято з нагоди дня народження письменника, запросили старожилів, — розповіла депутат Козаче-Лагерської сільради Наталія Ільїна.
 
— До 130-річчя від дня народження Остапа Вишні, в 2019 році, краєзнавці знайшли 30 старих унікальних фотографій, пов’язаних із класиком українського гумору. Їх відреставрували та організували свято-презентацію на території військової частини.
 
Наталя Ільїна також відзначила, що з головою Херсонської ОДА ведуть  переговори про відновлення автодоріг у районі музею-садиби Остапа Вишні. Планується розробити кілька туристичних маршрутів у Херсонській області, проводити в будинку-садибі заходи та читання.
 
Чиновники Херсонської ОДА встигли переконатися, що проєкт відновлення будинку Остапа Вишні належить до числа пріоритетних.
 
Нині розглядається три варіанти майбутнього для музею-садиби: об’єкт може залишитися на балансі місцевого комунального підприємства або ж стати філією краєзнавчого музею районного або обласного значення.
 
Письменник Остап Вишня навідувався в Кринки в 1950-х. Вподобавши ці місця, він любив казати: «Хто в Крим, а я — в Кринки». Після його смерті 28 вересня 1956-го з ініціативи Федора Білоуса скромну мазанку перетворили на музей.