Донецький «Шахтар» дізнався про свої перспективи на міжнародній арені

14.07.2020
Донецький «Шахтар» дізнався про свої перспективи на міжнародній арені

Після переконливого виграшу національного чемпіонату в донецькому «Шахтарі» не проти виграти й Лігу Європи. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Зірки так склалися, що футбольне Євро-2020 iз нинішнього літа перенесли на наступне.
 
 
Водночас і цього року без грандіозного літнього футболу вболівальники не залишаться, хоча й стежити за ним доведеться лише по телебаченню.
 
 
Тож у серпні клуби Старого світу повернуться на міжнародну арену, аби дограти єврокубки.
 
 
А минулого тижня у штабквартирі УЄФА відбулося жеребкування заключних раундів Ліги чемпіонів і Ліги Європи, котрі дограватимуть у новому форматі.
 
Починаючи з чвертьфінальної стадії, переможці дуелей визначатимуться за підсумками лише одного (а не двох, як у класичному форматі) матчу. При цьому проходитимуть всі ці поєдинки в одній країні. Суперлігу прийматиме Португалія, Лігу Європи — Німеччина.
 
І за таких обставин видо­змінений через коронавірусну пандемію формат єврокубкових змагань повністю нагадуватиме класичне Євро. Тільки замість національних збірних за престижні трофеї боротимуться європейські клуби.
 
Зауважимо, що до «плей-оф» нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів пробилися винятково представники п’яти топ-чемпіонатів, тож заключна частина турніру, яку прийме Лісабон, буде перенасичена грандами.
 
Водночас головна увага шанувальників ЛЧ прикута до ймовірного чвертьфінального протистояння «Баварії» та «Барселони». Як свідчить статистика, останні три рази, коли ці команди зустрічалися в «плей-оф» Суперліги, саме в їхній парі народжувався майбутній тріумфатор турніру.
 
Утім для початку «Барсі» потрібно зіграти другий поєдинок 1/8 фіналу проти «Наполі» (перша гра — 1:1), а «Баварії» після переконливої гостьової перемоги (3:0) залагодити формальності з «Челсі».
 
В УЄФА вирішили, що стадію 1/8 фіналу дограють за традиційною роз’їзною схемою, надалі ж «матчі на виліт» проходитимуть за прискореною процедурою.
 
Власне, у донецького «Шахтаря» із весни також залишається незіграним повторний єврокубковий поєдинок. І після тривалих роздумів в УЄФА дали добро на те, аби домашній поєдинок 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Вольфсбурга» «гірники» зіграли в Україні.
 
Німецьких «вовків» донеччани приймуть 5 серпня на НСК «Олімпійський», до футбольної арени якого останнім часом вони вже встигли призвичаїтися.
 
«Хоча гратимемо й без уболівальників, але фактор свого стадіону повинен зіграти нам на руку. Для нас це великий плюс», — відзначив голкіпер «Шахтаря» Андрій П’ятов.
 
Загалом, капітан «гірників» не приховує, що в клубі хочуть замахнутися на перемогу в ЛЄ: «Новий формат робить турнір непередбачуваним. Шанси у всіх рівні».
 
Водночас португальський наставник «помаранчево-чорних» Луїш Каштру пропонує своїм футболістам зосередитися на найближчій цілі й для початку вдало пройти повторне протистояння з «Вольфсбургом».
 
Що ж до можливого суперника «гірників» у чвертьфіналі, то, згідно з жеребом, ним може стати переможець дуелі «Базель» — «Айнтрахт».