В Австрії пострілом у голову вбили критика Кадирова і викривача російських спецслужб Маміхана Умарова

07.07.2020
В австрійському місті Герасдорф, що неподалік Відня, в суботу, 4 липня, застрелили 43-річного прохача притулку з Росії, вихідця з Чечні.
 
Про це повідомляють австрійські ЗМІ. Чоловіка вбили ввечері пострілом у голову. Інцидент стався біля одного з міських торговельних центрів. Герасдорф розташований неподалік Відня. 
 
Як повідомляють джерела порталу  Кавказ. Реалії, йдеться про Маміхана Умарова, відомого як «Анзор з Відня».
 
Він називав себе колишнім співробітником міністерства шаріатської державної безпеки сепаратистської республіки Ічкерія, критикував главу Чечні Рамзана Кадирова і стверджував, що російські спецслужби пов’язані з замахами на політемігрантів і колишніх чеченських сепаратистів у Європі.
 
Також вів чеченською мовою канал на Youtube під назвою «Анзор з Відня». І мав намір отримати політичний притулок в Австрії.
 
Поліція Австрії повідомила, що затримала вже двох підозрюваних у причетності до вбивства. За даними австрійського агентства АРА, ввечері 4 липня в місті Лінц затримали 47-річного вихідця з Чечні, якого австрійські спецслужби вважають виконавцем убивства, а 5 липня під варту взяли і другого підозрюваного. Поліція спочатку опитувала його як свідка, а потім вирішила затримати. Інші подробиці наразі не відомі.
 
Це не перший терористичний випадок, який здійснюється громадянами Росії чеченського походження в країнах Євросоюзу. 26 лютого в Швеції було скоєно напад на опозиційного чеченського блогера Тумсо Абдурахманова. У березні минулого року голова парламенту Чечні Магомед Даудов оголосив Абдурахманову кровну помсту.
 
А в серпні 2019 року в Берліні був застрелений громадянин Грузії чеченського походження Зелімхан Хангошвілі.
 
У червні цього року федеральна прокуратура Німеччини висунула проти російської влади обвинувачення в замовному вбивстві Хангошвілі, який раніше був оголошений у РФ у розшук за обвинуваченням у тероризмі. Канцлерка ФРН Ангела Меркель заявила, що не виключає санкції проти РФ через убивство Хангошвілі. Втім на заяві справа наразі  і закінчилася.