У Франції новий уряд: пріоритетом оголошено збереження робочих місць

07.07.2020
У Франції — новий уряд. Склад кабінету нового прем’єр-міністра Жана Кастекса президент Франції Емманюель Макрон представив у понеділок, повідомили джерела в Єлисейському палаці.
 
Кастекс був призначений очільником держави на посаду прем’єр-міністра в п’ятницю, раніше того ж дня Макрон прийняв відставку попереднього глави уряду Едуара Філіппа.
 
Нагадаємо, що Едуар Філіпп займав пост прем’єра з самого початку вступу на посаду президента Макрона (з травня 2017 року). Макрон змінив свій кабінет за два роки до закінчення мандату в 2022 році, щоб, як пише «Рейтер», його уряд здобув нову енергію. 
 
У суботу, під час свого першого публічного виступу на новій ролі, Кастекс оголосив, що пріоритетом його уряду буде збереження промислових робочих місць. 
 
Новому прем’єр-міністру Франції Жаку Костексу 55 років. Він ре­презентує партію правих «Республіканців» і до цього займав посаду мера містечка Парад (6 тисяч населення) у Східних Піренеях.
 
Кастекс, високопоставлений чиновник і правий політик, невідомий широкому загалу, але має репутацію досвідченого та ефективного управлінця. До призначення главою виконавчої влади він координував урядову програму виходу країни з карантину. 
 
В адміністрації президента Франції агенції «Франс Пресс» пояснили критерії вибору, за якими вибір Емманюеля Макрона припав саме на Жана Кастекса: великий досвід одночасно вищого державного і муніципального управління, «багатофункціональність», вміння вести діалог і «працювати в дусі об’єднання».
 
Як і вже відставний прем’єр Філіпп, Жан Кастекс — виходець iз табору французьких правих. Але в Єлисейському палаці назвали його «соціальним голлістом», зазначивши прекрасне знання соціальних проблем, якими Кастекс багато займався на різних посадах.
 
Новина про відставку прем’єр-міністра Едуара Філіппа і призначення на пост глави уряду Жана Кастекса викликала бурхливу реакцію серед французьких політиків. Колишні колеги з правої партії «Республіканці» називають нового прем’єра досвідченим управлінцем, «державником», а ліва опозиція — технократом, який не має власних політичних поглядів.
 
Невідомо, чи Едуар Філіпп був попереджений президентом Макроном про наміри змінити склад уряду, чи він завдяки власній політичній інтуїції відчув, що прем’єрське крісло під ним захиталося, тому на останніх місцевих виборах висунув свою кандидатуру на посаду мера портового міста Гавр, яку до свого «походу у прем’єрство у Парижі» займав iз 2010-го по 2017 роки. І в неділю, 5 липня, був переобраний на попередню посаду, набравши майже 59% голосів, повідомляє агенція «Франс Пресс».