Ювілей брехні: тисячі людей у Києві вийшли підтримати підозрюваних у справі Шеремета

07.07.2020
Ювілей брехні: тисячі людей у Києві вийшли підтримати підозрюваних у справі Шеремета

Свавілля загрожує не лише їм. Ми всі у небезпеці. (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

Чому не шукають справжніх убивць? Чому за ґратами непричетні люди? Чому не помічають безліч доказів невинуватості Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь?
 
 
Такі головні питання ставили до керівництва Міністерства внутрішніх справ учасники суботньої акції «200 днів брехні» в Києві. 
 
 
Акція розпочалася о 12:00 в парку Шевченка, навпроти Червоного корпусу Київського національного університету. Як повідомляє «Українська правда», спочатку в парку відбувся концерт. На імпровізованiй сцені — даху автомобіля — виступали музиканти Христина Панасюк, Тайна Ріц, Олексій Бик та інші. Згодом понад три тисячі людей рушили пішою ходою до МВС, а звідти — на Банкову, до офісу президента.
 
Серед учасників акції — громадські активісти, волонтери, військові, представники націоналістичних організацій. А також родичі та друзі фігурантів справи вбивства журналіста Шеремета. У натовпі учасників були помічені колишній політв’язень із Криму Володимир Балух, режисер Володимир Тихий, поетка Світлана Поваляєва, подружжя Корчинських, колишній заступник міністра у справах ветеранів Антон Колумбет. 
 
Прийшла, зокрема, й одна з підозрюваних — Яна Дугарь, яка змушена наразі носити електронний браслет. Вона єдина з підозрюваних, кого не тримають під вартою, оскільки вийшла під заставу в 168 тисяч гривень. Гроші допомогли зібрати небайдужі. 
 
Учасники акції тримали в руках транспаранти з написами: «Досить брехні», «Аваков чорт», «МВС = брехня», «Антоненко, Кузьменко, Дугарь — далі ти?» 
 
Напередодні акції зі своєї сторінки у «Фейсбуці» Дмитро Корчинський закликав: «Прийди! Тебе це теж стосується. Це тобі тільки здається, що ти не вбивав Шеремета (ув’язнені теж упевнені, що не вбивали), але правопохоронна система вважає, що кожний патріот Шеремета таки вбивав. Прийди! Інакше Шеремет прийде за тобою!» «Свавілля правоохоронців загрожує не лише Кузьменко, Антоненку та Дугарь. Ми всі у небезпеці, — наголошує ексочільниця МОЗ Уляна Супрун, яка теж прийшла на акцію. — У той час, поки на брифінгах вище керівництво країни розповідає казочки про правосуддя, невинних українців переслідують i саджають за ґрати, поліцейські б’ють, ґвалтують і вбивають людей, іноді й самі виступають замовниками злочинів. Усе це наша реальність. Коли ми мовчимо — ми підтримуємо свавілля влади та одягаємо кайдани самі на себе».
 
«Усі ми знаємо, що ці обвинувачення, ці підозри підроблені, сфальсифіковані, — цитує «Новинарня» адвоката Антоненка Станіслава Кулика. — Ми зараз вивчаємо всі матеріали, які нам дають на ознайомлення, і вкотре впевнюємося: жодних об’єктивних доказів, що хтось до чогось причетний, у них немає. І не може бути, бо насправді всі ці троє не мають стосунку і жодним чином не причетні до цієї справи!»
 
Нагадаємо, всеукраїнська акція «200 днів брехні» розпочалася 25 червня й проходить у різних містах україни. Активісти виступають проти переслідування фігурантів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета — волонтерки і лікарки Юлії Кузьменко, ветерана АТО і музиканта Андрія Антоненка та військової медсестри Яни Дугарь. 
 
На сьогодні, 7 липня, призначено чергове судове засідання щодо Юлії Кузьменко. Фарс триває...