Одна перемога, дві поразки: Еліна Світоліна провела свій перший після тривалої паузи турнір

07.07.2020
Одна перемога, дві поразки: Еліна Світоліна провела свій перший після тривалої паузи турнір

На турнірі у швейцарському Монтре Еліна Світоліна виграла лише один із трьох матчів. (Фото з сайта tennisua.org.)

Поступово, крок за кроком до змагального процесу повертаються тенісисти-професіонали.
 
 
Їхні турніри, щоправда, наразі носять виставковий характер, утім, у порівнянні зі змаганнями місячної давнини, граються вони вже в класичному форматі — кожен сет триває до шести, а не чотирьох виграних геймів.
 
 
Минулого тижня свої дебютні після карантину змагання провела перша тенісистка України Еліна Світоліна.
 
У швейцарському місті Монтре на груповому етапі Elle Spirit Open українка зіграла три поєдинки проти представниць місцевого тенісу — Штефані Фьогель, Вікторії Голубич та Сімони Вальтерт. Попри те, що всі вони в рейтингу WTA перебувають значно нижче Еліни, примі українського тенісу й п’ятій ракетці планети вдалося виграти лише один поєдинок із трьох.
 
У своїй стартовій грі на турнірі Світоліна поступилася 284-й ракетці світу — Вальтерт — 2:6, 5:7. Після цього вона перемогла Фьогель, котра посідає 109-те місце у світовому табелі про ранги, — 3:6, 6:3, 10-7.
 
Але в заключному матчі групового етапу, де розігрувалася одна з двох путівок до півфіналу, вітчизняна тенісистка знову зазнала невдачі. Вікторія Голубич (123-тя ракетка планети) не залишила гості з України шансів на продовження змагань — 3:6, 1:6.
 
Наступним випробуванням для Світоліної стане ще один виставковий турнір, на який до Берліна приїдуть представниці елітної когорти — зокрема, чешка Петра Квітова, голландка Кікі Бертенс, німкені Андреа Петкович та Юлія Гьоргес.
 
Цікавим виглядає й рішення організаторів провести змагання на двох різних покриттях. Їхня перша стадія має відбутися на стадіоні імені Штеффі Граф — на траві, а задля другої фази планують розбити «хардовий» майданчик в ангарі берлінського аеропорту «Темпельхоф».
 
В оргкомітеті відзначають, що змагання проходитимуть із глядачами. А можливість потрапити на трибуни матимуть близько 800 осіб.
 
Водночас там наголошують, що будуть прискіпливо стежити за дотриманням гравцями та гостями турніру протиепідемічних вимог. Голова організаційного комітету Едвін Вейндорфер зауважив: «На нашому турнірі не буде ні вечірки гравців, ні дитячого дня, ні ще якихось активностей — все скасовано. Безумовно, ми не терпітимемо навіть щонайменших порушень правил. Якщо гравець буде в чомусь помічений, його очікуватиме негайна дискваліфікація».
 
Після того, як через недотримання протиепідемічних норм на організованому в Хорватії кращим тенісистом планети Новаком Джоковичем «Адріа Турі» стався спалах коронавірусу, в тенісному світі розгорівся серйозний скандал.
 
Зі шквалом критики зіштовхнувся не тільки Джокович, який, до слова, після змагань у Задарі також здав позитивний тест на коронавірус. Під осуд своїх колег потрапив і німецький тенісист Саша Звєрєв. Як учасник скандального «Адріатичного туру», він, було, заявив, що йде на 14-денну самоізоляцію, бо контактував із носіями вірусу. Однак незабаром в інтернет-мережі з’явилися відеодокази його участі в закритій гулянці в Монако.
 
І якщо капітан жіночої збірної Німеччини в Кубку федерації Барбара Ріттнер наголошує на тому, що поведінка Звєрєва (сина радянського тенісиста Олександра Звєрєва, котрий у 1991 році емігрував до ФРН) погано вплине на імідж німецького тенісу, то легендарний Борис Беккер спробував захистити свого 22-річного співвітчизника, котрий нині посідає сьому сходинку в рейтингу АТР.
 
«Справді, Звєрєв порушив правила карантину, йому має бути соромно! Він же яскрава зірка на горизонті, приклад для наслідування для багатьох шанувальників тенісу. Однак я не люблю тих, хто в оці ближнього скалку бачить, а у власному — колоди не відчуває», — так Беккер відреагував на слова австралійського майстра ракетки Ніка Кірьйоса, котрий слідом за Джоковичем виплеснув вагон критичних зауважень на Звєрєва.
 
Власне, Джокович уже вибачився за легковажне ставлення до протиепідемічних правил під час «Адріа Туру» в Задарі й зробив благодійний внесок до фонду однієї з сербських лікарень, де лікують хворих на COVID-19.
 
Водночас лідер світового тенісу, котрий, до слова, очолює Раду гравців АТР, висловив занепокоєння несприятливою ситуацією з коронавірусом у США, де, нагадаємо, 31 серпня має стартувати «Ю-Ес оупен»-2020.
 
Як наголосив Джокович, він буде добиватися компенсації витрат, які понесуть гравці у випадку, якщо американський «шолом» скасують в останній момент. Утім наразі тенісний світ обережно виходить із тривалої коронавірусної сплячки й зі стриманим оптимізмом готується до повноцінного рестарту сезону.