Запорізький «Мотор» потрапив до числа учасників реформованої гандбольної Ліги чемпіонів

03.07.2020
Запорізький «Мотор» потрапив до числа учасників реформованої гандбольної Ліги чемпіонів

У новому євросезоні на запорізький «Мотор» знову чекають зустрічі з грандами континентального гандболу. (Фото пресслужби ГК «Мотор».)

Запущений два роки тому в експлуатацію Запорізький палац спорту «Юність» одразу привернув до себе увагу федерацій із різних ігрових видів спорту.
 
 
На сучасну арену до Запоріжжя одразу потягнулися національні збірні України з баскетболу, гандболу, волейболу.
 
 
Проте найбільше дивідендів від появи в місті сучасного Палацу спорту отримав гандбольний «Мотор», який до того часу не один рік мандрував Україною задля проведення домашніх матчів у Лізі чемпіонів.
 
Отримавши яскраву домашню арену, «Мотору» одразу вдалося змінити прописку в елітному єврокубковому турнірі й перейти до вищого за рейтингом пулу учасників ЛЧ.
 
Наявність потужної спортивної інфраструктури допомогла «мотористам» залишитися в суперлізі й після її реформування, котре призвело до відчутного зменшення кількості учасників.
 
Так, із наступного сезону в чоловічій Лізі чемпіонів змагатиметься лише 16 команд. І одне з місць у майбутньому розіграші дісталося восьмиразовому чемпіону України. У перший день липня у штаб-квартирі ЄГФ відбулося жеребкування групового раунду оновленого турніру. З огляду на склад учасників реформованої суперліги легкого жеребу для запорізького клубу апріорі бути не могла.
 
Тож в октеті «В» «мотористам» протистоятимуть «Барселона» (Іспанія), «Веспрем» (Угорщина), «Кіль» (Німеччина), «Ольборг» (Данія), «Нант» (Франція), «Целе» (Словенія) та «Загреб» (Хорватія). При цьому до другої групи потрапили «Вардар» (Македонія), «ПСЖ» (Франція), «Кельце» (Польща), «Порту» (Португалія), «Сегед» (Угорщина), БГК ім. Мешкова (Білорусь), «Ельверум» (Норвегія), «Фленсбург-Хандевітт» (Німеччина).
 
Пояснюючи деталі відбору учасників для майбутнього розіграшу ЛЧ, у ЄГФ наголосили, що десять колективів, які мали статус національного чемпіона, потрапили до еліти завдяки своїм високим міжнародним рейтингам. Натомість шістьом іншим клубам-учасникам нової суперліги її організатори надали так звану «уайлд кард».
 
За повідомленням пресслужби «Мотору», якому, в підсумку, дісталося одне з шести запрошень, під час роздачі щасливих перепусток (на них претендували 14 клубів) враховувалися п’ять критеріїв: місце проведення матчів; інтерес до трансляції поєдинків Ліги чемпіонів на місцевому телебаченні; підтримка та зацікавленість уболівальників; результати та досягнення команд на попередніх змаганнях під егідою ЄГФ, а також маркетингова політика клубу. 
 
І, як зауважив президент «Мотору» Олімпій Покатов, зібрати запорізькому клубу потрібний «рейтинг» для запрошення до оновленої ЛЧ допомогли колективна праця команди, котра працює з повною самовіддачею, будівельників — творців сучасної спортивної арени — та вболівальників, які вміють радіти перемогам і не залишають команду, коли їй тяжко.
 
Тож тепер головне — аби на заваді старту турніру, який має розпочатися у вересні, не став коронавірус. На випадок епідемічного форс-мажору ЄГФ завбачливо підготувала резерв із двох команд, які у разі потреби зможуть замінити колективи з проблемних у контексті COVID-інфекції країн. 
 
Варто зауважити, що до нового сезону «Мотор» готуватиме литовець Гінтарас Савукінас. На тренерський місток запорізького клубу він піднявся в лютому 2020 року й навіть устиг провести з командою кілька заключних матчів у груповому раунді ЛЧ-2019/2020. Той розіграш «мотористи» завершили на останньому місці в групі, тож Савукінас обіцяє, що новий євросезон для запорізького колективу буде кращим за попередній.