Цього літа вперше можна буде купити українські органічні кавуни

01.07.2020
Цього літа вперше можна буде купити українські органічні кавуни

Уже цього літа на прилавках багатьох супермаркетів з’являться справжні органічні кавуни вітчизняного виробництва.
 
 
Смугастики, вирощені в оточенні рибних ставків i Дніпро-Бузького лиману, мають унікальні відмінні смакові особливості.
 
 
Новаторами вирощування екоягід на «рибному місці» стали аграрії Херсонської області, які взяли на озброєння так звану рибну сівозміну.
 
 
Вирощування риби та кавунів вдалося з’єднати в єдину взаємодоповнюючу технологію виробництва.
 
Методика передбачає осушення водойми, в якій вирощували рибу, з подальшою сівбою на цьому місці кавунів. Унаслідок високого вмісту мінералів у ґрунті баштан активніше розвивається, а смугасті ягідки виходять неймовірно ароматними, солодкими та дуже великими.
 
Технологія відома ще з часів СРСР, але задіяти її лише зараз зважилися ентузіасти фермерського господарства «Лиманське», які повністю відмовилися від пестицидів на користь органіки.
 
За словами керівника господарства, за шість років експериментів із 2014 року вдалося розробити авторські методики, що дозволили цілковито відмовитися від шкідливих пестицидів та завоювати довіру покупців незмінною якістю продукції.
 
— Показники збору кавунів виходять не нижче, аніж у вирощених за традиційними технологіями, зате ці солодкі ягоди мають перевагу — вони екологічно чисті, — розповів керівник фермерського господарства «Лиманське» Олександр Бритвин. — На даний час ми активно ініціюємо роботу з реєстрації географічного позначення «херсонський кавун». Для цього вже створено навіть власний логотип, у якому поєдналися вода та сонце. Зараз ми активно працюємо над освоєнням ринків Західної Європи, тому що це вигідно у фінансовому плані, та й приємно усвідомлювати, що твоя праця має попит у людей за кордоном.
 
Вирощені за екотехнологією смугастики менш залежні від погодних умов, корисні як для дітей, так і для дорослих, їх можна зберігати свіжими набагато довше, аніж ті, які наситили штучними пестицидами.
 
Аграрії з Херсонської області висловлюють надію, що виробництво органічних овочів та фруктів стане нормою життя для всієї України вже у найближчі роки.