Відволіклися на парад побєдобєсія: окупанти на Донбасі зменшили кількість обстрілів

26.06.2020
За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації, їхні найманці та посіпаки   дев’ять разів порушили режим припинення вогню.
 
Зниження вогневої активності стало наслідком двох факторів. Перший: 24 червня на окупованій території синхронно з російським режимом провели так званий парад перемоги, перенесений через епідемію з 9 травня.
 
Окупанти зсунули фокус уваги з агресії щодо України на внутрішнє «побєдобєсіє». Друга  причина — гідна відповідь наших військових на попередні дії противника.
 
У середу, 24 червня, бойова група К2 54-ї окремої механізованої бригади повідомила про знищення мінометної позиції та житлових приміщень окупантів на донецькому напрямку.
 
«Не так давно ми показували вам, як був знищений вантажний військовий автомобіль «Урал», що здійснював підвезення боєприпасів на позиції бойовиків», йдеться у повідомленні.
 
У викладеному відео — знищення мінометної позиції та житлового приміщення окупантів, до яких той «Урал» підвозив смертоносні міни та патрони. За словами військових, одного ранку ворог відкрив вогонь по позиціях ЗСУ та оселях мирних мешканців.
 
Було прийняте рішення знищити ворога та вогневі засоби. І до роботи взялися розвідники. Встановили точне місценаходження ворога та його вогневих засобів, реалізували задум. Як iдеться в повідомленні, «ніхто з окупантів не втік».
 
А наступного дня, 25 червня, 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила поінформувала про знищення позиції проросійських бойовиків, де розташовувалися корегувальники противника.
 
Військові підкреслюють, що в смузі відповідальності 24 ОМБР противник тривалий час використовував новітню переносну станцію наземної розвідки ПСНР-8 «Кредо-М1» російського виробництва.
 
Станція дозволяла ворогу не тільки автоматично виявляти і визначати координати наших технічних засобів та підрозділів, а й вести точне корегування артилерійського вогню по них. Саме за допомогою цієї станції російські найманці здійснювали прицільні обстріли наших позицій.
 
У 24-й ОМБР підкреслили, що неодноразово Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ фіксувала цю  переносну станцію наземної розвідки на тимчасово окупованих російськими найманцями територіях та у звітах засуджувала факти постачання Росією сучасної зброї на Донбас.
 
«Завдяки мужності особового складу та вмілим і злагодженим діям, воїнам вдалось виявити місце розташування корегувальників, завдати точкового вогневого ураження по позиції ворога пострілом iз ПТКР i знищити її», — кажуть «королівські» піхотинці.
 
Загалом за минулі дві доби на донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», окупанти відкривали вогонь неподалік населеного пункту Широкине — з 82-мiлiметрових мінометів, великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.
 
По оборонних укріпленнях наших захисників на підступах до Старогнатівки та Мар’їнки противник застосував гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.
 
Неподалік Павлополя противник застосував ручні протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, а біля Водяного здійснив обстріл з автоматичних станкових гранатометів.
 
Згодом агресор проявив вогневу активність і в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», неподалік від Хутора Вільний, застосувавши гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.
 
Поблизу населених пунктів Оріхове та Луганське ворог обстрілював українських захисників iз гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил унаслідок ворожих обстрілів не було.
 
У відповідь на злочинні дії російських найманців наші воїни відкривали прицільний вогонь по опорних пунктах окупантів. За уточненими даними розвідки, наші воїни знищили трьох i поранили двох окупантів.