На Полтавщині вперше в Україні у масштабах області запрацює «екобус» зі збору небезпечних відходів

26.06.2020
На Полтавщині вперше в Україні у масштабах області запрацює «екобус» зі збору небезпечних відходів

За ініціативи голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького вперше в Україні створюється маршрут «екологічного буса» в масштабах області. (Фото автора.)

Ніщо не зупинить ідеї, час якої настав. Здавалося б, іще не так давно голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький озвучив ідею про те, що не тільки в Полтаві, а й в області має курсувати «екобус», який збиратиме небезпечні відходи, а вже сьогодні її успішно втілюють у життя.
 
 
Що вдалося зробити?
 
 
Минулоріч у межах обласної програми «Екологічні ініціативи Полтавської області на 2019—2021 роки» за кошти обласного бюджету було придбано та переобладнано, з метою безпечного перевезення відпрацьованих батарейок, люмінесцентних ламп, термометрів, мікроавтобус Fiat Ducatо (на все це витрачено приблизно 800 тисяч гривень). Нині він обліковується на балансі КАТП Полтавської обласної ради.
 
Для забезпечення роботи «екобуса» один із працівників КАТП пройшов навчальні курси й отримав свідоцтво державного зразка «Про підготовку уповноваженого з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів». 

«Головна мета — змінити ставлення людей до того місця, де вони проживають»

Щоб досягти великих цілей, потрібно об’єднати зусилля. Саме тому на семінар «Екобус» для громад Полтавщини», що відбувся в селищі міського типу Диканька, запросили посадових осіб органів місцевого самоврядування, зокрема й голів об’єднаних територіальних громад Полтавщини або їхніх заступників, представників комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради, а також підприємств, які займаються утилізацією небезпечних відходів, експертів у сфері екології тощо.
 
Присутнім презентували й сам «екобус» — пересувний приймальний пункт для збору небезпечних побутових відходів (відпрацьованих батарейок, люмінесцентних ламп та ртутних термометрів), який курсуватиме територією області. Його послугами громадяни зможуть скористатися на безоплатній основі. Натомість для юридичних осіб вони будуть платними. 
 
— Тепер нам дуже важливо почути думки представників громад, наскільки вони готові співпрацювати, забезпечуючи збір небезпечних відходів на своїй території. Завдання ж обласної ради — транспортування і здача цих відходів організаціям, які, відповідно до ліцензії, займаються їхньою утилізацією, — пояснив Олександр Біленький. — Важливе питання — хто за що платитиме.
 
Зрозуміло, обласна рада самотужки не потягне фінансування цього проєкту. Тож який алгоритм дій ми пропонуємо? Громади оплачують транспортні витрати на дорогу, витрати ж на утилізацію відходів відбуваються на умовах співфінансування (50х50). Щодо утилізації, то, зрозуміло, на цьому етапі реалізація проєкту обходитиметься недешево. На ці витрати в нас передбачено бюджетом в екологічному фонді 500 тисяч гривень на рік. Звісно, запитань поки більше, ніж відповідей. Тому й хочемо почути представників громад — саме задля цього й проводиться цей захід.
 
Головна ж мета проєкту —  змінити ставлення людей до того місця, де вони проживають, поступово привчити їх до того, що є можливість не викидати небезпечні відходи до лісосмуг чи канав, завдаючи шкоди довкіллю і здоров’ю співвітчизників, а прийти і здати їх.
 
Потрібно провести таку інформаційну кампанію, щоб людині соромно було викидати відпрацьовані батарейку чи термометр у сміття. Побачимо, що з цього вийде, але починати однозначно потрібно. Адже ще років десять тому йшлося про те, що Полтавщина — найбільш екологічно чиста область. Нині так сказати важко. Отже, маємо вперше в Україні створити маршрут «екологічного буса» в масштабах області, і я переконаний, що ми просто приречені на успіх, незважаючи на жодні вибори. 

У середньому «екобус» приїжджатиме в одну громаду раз на два місяці

Наразі «екобус» готовий виїжджати в усі райони області. Як пророкує начальник відділу інвестиційної діяльності та проєктного менеджменту виконавчого апарату обласної ради Ірина Березова, результатом його перших виїздів будуть колосальні обсяги небезпечних відходів — надто багато їх накопичилося на руках у людей. Далі буде менше — про це свідчить робота міського «екобуса».
 
— Ми плануємо розпочати роботу «екологічного буса» з цього тижня, — уточнила Ірина Березова. — За результатами сьогоднішнього зібрання, думаю, отримаємо перші заявки. У пріоритеті в нас об’єднані територіальні громади, які мають сталі бюджетні відносини й можуть укладати договори щодо збору й перевезення небезпечних побутових відходів. Також ця послуга доступна для голів райрад, які мають у своєму підпорядкуванні населені пункти, що не ввійшли до ОТГ.
 
За нашими розрахунками, буде економічно доцільніше, якщо «екобус» в один день цілеспрямовано їхатиме в одну громаду. У середньому ж в одну громаду він прибуватиме раз на два місяці. Згодом, коли небезпечних відходів поменшає, думаю, замовляти «екобус» можна буде й раз на три місяці. Ідеальною була б така модель: якщо в громадах їхні очільники вже організували збір небезпечних відходів, було б дуже зручно поставити в кількох населених пунктах контейнери, аби місцеві жителі не прив’язувалися до приїзду «екологічного буса». 
 
Яким чином можна замовити «екобус»? В обласній раді пропонують такий план дій: голови громад мають підготувати лист-запрошення про його приїзд у визначений день і час, де вказати й орієнтовні місця зупинок, і надіслати на електронну адресу КАТП, а деталі потім уточнити телефоном. Та вже через мі­сяць на платформі «Smart Region Полтавщина» (модуль «Екологічні ініціативи») з’явиться нова вкладка «Екобус», що дасть змогу подавати заявки онлайн.

В обласній раді вже знають, де утилізуватимуть небезпечні відходи 

— Утилізувати небезпечні відходи плануємо в партнерстві з двома підприємствами: ТОВ «Екологічні інвестиції» з Києва (єдине в Україні, яке вже відправило чотири автомобілі батарейок на утилізацію за кордон) і ТОВ «Полекозахист», яке має складські приміщення для зберігання небезпечного непотребу в селі Супрунівка Полтавського району і приймає на утилізацію люмінесцентні лампи й термометри, — повідомила Ірина Березова.
 
— Є іще один варіант — здавати зібрані небезпечні відходи на ДП «Бондарівка» ЛКП «Зелений Львів». Поки остаточно не визначилися, який із варіантів потягне за собою менші витрати коштів. Бо ніхто не може прогнозувати, який обсяг небезпечних відходів накопичився в районах області. Середньоринкова вартість утилізації кілограма батарейок становить 100 гривень, одного термометра — 22 гривні, однієї люмінесцентної лампи — 3 гривні. 
 
Новацію вже протестували в Мачухівській об’єднаній територіальній громаді. «Ми стали першими, хто розпочав співпрацю в межах цього проєкту: заздалегідь поінформували жителів Мачухівки про приїзд «екобуса» і, коли він прибув, провели збір небезпечних відходів. Плануємо співпрацювати й надалі, адже «екобус» чекають і в інших селах (у нашій громаді їх аж 27), — розповіла еколог Мачухівської ОТГ Оксана Мельник. — Попит на таку послугу є, оскільки багато людей у громаді переймаються питанням збереження довкілля».
 
Спеціаліст проєктно-інвестиційного відділу Опішнянської ОТГ Марія Волошина поділилася, що в їхній громаді є волонтери, які займаються збиранням небезпечних відходів уже кілька років. У приміщеннях магазинів, школи, дитсадка, селищної ради стоять ємності, куди зокрема скидають відпрацьовані батарейки.
 
«Зібравши понад 100 кілограмів таких батарейок, ми не знали, куди їх подіти. А потім дізналися про існування «екобуса» в Полтаві — у такий спосіб і позбулися небезпечних відходів. Звісно, якщо «екобус» приїжджатиме на територію  громади, позбутися небезпечного непотребу буде набагато простіше», — вважає Марія Волошина.
 
«Три роки тому, якщо пам’ятаєте, на території нашої громади просто у лісосмузі висипали гору використаних люмінесцентних ламп. Тож ми змушені були звернутися до харківської фірми, яка, відповідно до ліцензії, здійснює їх утилізацію. Її працівники самі приїхали й забрали ці лампи, а ми заплатили за послуги. Відтоді наше комунальне підприємство співпрацює з цією фірмою. Щодо залучення «екобуса», то, звісно, вивчатимемо це питання й потім уже ухвалимо якесь рішення», — констатувала голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметьєва.
 
«Системи роздільного збору сміття ми ще не впровадили. Поки що над цим тільки працюємо — це вкрай копітка робота. Слава Богу, що в нашій державі нарешті почали думати про екологію. Усі добрі справи ми готові впроваджувати у своїй громаді», — запевнила голова Семенівської ОТГ Людмила Милашевич.